Logitech Slim Folio: skvělá klávesnice pro iPad [Zkušenosti]

S novinkami v novém operačním systému iOS 11 se iPad stal ještě lépe použitelným pracovním nástrojem než doposud. A pokud i pro vás práce znamená v převážné míře tvorbu textu, neobejdete se bez kvalitní klávesnice.

Apple nabízí svou vlastní klávesnici pouze k modelům patřícím do nejvyšší řady tabletů, k iPadům Pro. Jde však pocitově o membránovou klávesnici s nepříliš přesným zdvihem, a tak i spousta majitelů těchto nejvyšších strojů používá klávesnici od některého z ostatních výrobců. Majitelé nižších tabletů si pak musí vybírat právě zde.

K testu jsme dostali k dispozici novou verzi klávesnice Logitech Slim Folio. Jde o klávesnici, která je součástí pevného pouzdra, jež zcela kryje celou plochu tabletů. To je výhodné pro časté přenášení, protože celý tablet je krytý a chráněný pro případ nechtěného pádu či jiné nenadálé události.

Spodní část pouzdra s klávesnicí komunikuje s tabletem bezdrátově prostřednictvím moderního Bluetooth LE rozhraní, jehož výhodou je rychlé propojení a velmi nízká spotřeba elektrické energie. Díky tomu není v klávesnici umístěný žádný akumulátor, o její chod se starají dvě běžné malé knoflíkové baterie. A i ta vystačí až na čtyři roky běžného použití. Ano, to jsou výhody moderní Bluetooth LE technologie v praxi.

Klávesnice má klasické rozložení a příjemně velká tlačítka, na kterých se velmi dobře píše. Jsou přesná i při rychlém psaní, a o třídu proto komfortem použití převyšují originální klávesnice určené pro iPad Pro. Tlačítka samotná tak mají jen jednu vadu na kráse: nejsou podsvícená.

Klávesnice se aktivuje a vypíná zcela automaticky založením tabletu do základní pozice. V ní je fixován za pomoci silného magnetu; díky tomu je celá sestava velmi stabilní a dovoluje dokonce i omezené psaní při položení na kolenou. V tomto případě však již narážíte na problém, který způsobuje jen jedna možná pozice uchycení tabletů. Na můj vkus je totiž úhel, kterou tablet s klávesnicí svírají, příliš ostrý a výhodný snad jen pro použití na vysokém barovém stole. Na kolenou či na nízko položených stolech jsem nucen koukat na displej z nepřirozeného nadhledu.

Logitech Slim Folio pojme všechny modernější velké iPady, primárně je ale určena po aktuální model iPad.  My jsme ji testovali s iPadem Air 2, se kterým fungovala na výbornou. A to i ve spojení s nejnovější betaverzí nového mobilního operačního systému iOS 11, která přináší podporu pro nejrůznější klávesové zkratky známé spíše ze stolního operačního systému macOS.

Tyto zkušenosti vyšly v SuperApple Magazínu 7-8/2017, celé číslo v elektronické podobě najdete zde, v tištěné pak tady.

Přináší vysvětlení toho, co se skrývá pod označením USB-C a proč tento konektor není úplně stejný, jako Thunderbolt 3, přestože vypadají téměř totožně.

V testech jsem proklepli mimo jiné levný, ale kvalitní zahnutý monitor od Philipsu, přenosný reproduktor B&O Beoplay P2 nebo ovládání klimatizace iPhonem. A samozřejmě i spoustu dalších užitečných doplňků a příslušenství.