Logitech MX Anywhere 2S: mistrovský hlodavec [Zkušenosti]

Těžko říci, zda v roce 1963 napadlo Douglase Engelbarta, že jeho aktuální vynález budeme používat ještě o více než padesát let později. Tím vynálezem bylo zařízení nazvané Indikátor pozice X-Y pro zobrazovací systém. Později se pro něj prosadilo lidštější označení Počítačová myš.

Jsem trochu nestandardní jablíčkář, co se způsobu ovládání počítače týká. Nikdy jsem si totiž nezvykl používat pro ovládání počítače dotykovou destičku Trackpad. Umím s ní, a pokud není zbytí, přežiji s ní. Nicméně plné efektivity a maximálního pohodlí při práci na počítači dosáhnu jen s trackballem nebo kvalitní myší. A protože sehnat v dnešní době trackball je téměř nemožné, zbývají mi už pouze ty myši. A protože asi budu opravdu velmi černou jablečnou ovcí, potřebuji myš s kolečkem a tlačítky, nikoli dotykovou ploškou.

Proto u stolních počítačů používám výbornou myš Logitech MX Master. Není ani levná, ani lehká a ani malá, ale je pohodlná, konfigurovatelná, precizní a s nekonečnou výdrží vestavěného akumulátoru. Pro cestování se však vůbec nehodí. Je opravdu velká a těžká.

MX Master vs MX Anywhere

Funguje kdekoli

Naštěstí Logitech má v nabídce i její menší variantu, která nyní přišla na trh ve vylepšené druhé generaci. Pod označením Logitech MX Anywhere 2S se ukrývá technologie řady MX v malém a kompaktním balení. Ideálním na cesty, jako dělaná pro vhození do brašny k MacBooku.

Optický snímač funguje na výbornou na všech površích, které jsem dokázal vyzkoušet. Je úplně jedno, z čeho je vyroben stolek v kavárně, ve které budete potřebovat pracovat. Kámen, dřevo, látka, sklo? Žádný problém. Žádné přeskakování nebo zadrhávání.

Velmi dobrá je ergonomie, kdy mi myš i přes nižší výšku dobře padne do ruky. Horní strana je měkčená a na dotyk velmi příjemná.

Vestavěný akumulátor vystačí na tři měsíce běžného provozu. Dobíjí se obyčejným microUSB konektorem, který je umístěn tak, že i při nabíjení myši ji můžete používat. Ne jako u jablečné Magic Mouse, která má nabíjecí konektor na spodní ploše a při nabíjení s ní nic neuděláte. MX Anywhere se nabíjí opravdu rychle: pouhé dvě minutky postačí na celý den používání.

S počítačem komunikuje prostřednictvím Bluetooth rozhraní, u starších počítačů (existují vůbec ještě takové?) bez Bluetooth můžete použít dodávaný USB dongle. Skvělé je, že stejně jako velká sestra MX Master může být i tato myš spárována se třemi různými počítači a pouhým stiskem tlačítka na spodní straně můžete mezi nimi přepínat. Jednu myš tak použijete jak s notebookem, tak i kupříkladu s domácím a pracovním počítačem.

Tři současně

Nicméně nová generace označovaná znaky 2S v názvu posouvá použití více počítačů ještě o kus dále. Součástí ovládací aplikace je totiž podpora systému Logitech Flow. Ten vám dovolí ovládat dva různé počítače jednou myší a klávesnicí v jeden okamžik. Svůj stolní počítač a notebook používáte jako jeden počítač se dvěma displeji – pokud najedete myší k okraji jednoho displeje, přeskočí na druhý. Funguje předávání systémové schránky, funguje přenášení souborů i dokumentů. A dokonce oba počítače nemusí mít stejný operační systém, bez problémů můžete takto spárovat jak svůj MacBook, tak pracovní stanici s Windows.

To vše dělá z testované myši snad nejuniverzálnější zařízení ve své třídě. Až by se chtělo říci, že vše výše zmíněné odpovídá její ceně. Ta sice není nízká, ale myš je stále o pět set korun levnější než funkčně méně vybavená Magic Mouse 2.

Tyto zkušenosti vyšly v SuperApple Magazínu 9-10/2017, celé číslo v elektronické podobě najdete zde, v tištěné pak tady.

připomíná jako hlavní téma tohoto vydání desetileté výročí chytrého mobilního telefonu iPhone a přináší obsáhlý příběh jeho vzniku a dlouhou cestu, která vedla od prvotního nápadu až k prvnímu chytrému mobilu od Applu.

V dalších tématech vám podrobně představíme nový operační systém iOS 11 určený pro mobilní zařízení od Applu a nabídneme vám i dlouhodobé praktické zkušenosti s třináctipalcovým MacBookem Pro s Touch Barem, s deseti a půl palcovým iPadem Pro nebo bezdrátovými jablečnými sluchátky Apple Air Pods.