Logitech Craft: otočným kolečkem proti dotykovým gestům

Logitech patří k firmám, které se nebojí inovovat i tak zdánlivě nudnou oblast, jako jsou počítačové klávesnice. Jejich nejnovější počin přidává nový způsob ovládání, který má plně nahradit gesta známá z touchpadů.

Logitech Craft je tenká hliníková klávesnice, která vypadá, jako by ji vyrobili v Applu. Vím, že asi přeháním, ale opravdu ne mnoho. Jde o bezdrátovou klávesnici klasické koncepce s numerickým blokem odděleným sekcí funkčních kláves a kurzorových šipek, vybavené inteligentním podsvícením. To detekuje, zda jsou na klávesnici položeny ruce a navíc reguluje jas tlačítek v závislosti na intenzitě osvětlení v místnosti.

Ovšem největší zajímavostí je otočný hliníkový ovladač umístěný v pravém hodní rohu klávesnice. Ten trochu svým provedením připomíná Surface Dial od Microsoftu, který však vystupuje a funguje samostatně. Pomocí tohoto ovladače je možné ovládat funkce, které si nastavíme.

[HTML1]

Můžete se jej například dotknout, poklepat na něj nebo jím otočit, a ovládat tak jas, kontrast a saturaci barev obrázků v Adobe Photoshopu nebo vytvářet a upravovat grafy v Microsoft Excelu. Anebo prostě ovladačem otočíte a zvětšíte nebo zmenšíte velikost písma v programech pro práci s dokumenty, jako je Microsoft Word.

Ovládací kolečko pro vstup parametrů se nazývá Crown (koruna), rozpozná právě používanou aplikaci a umožní vám přístup k nástrojům, které potřebujete. Lehce se Crown dotkněte a získáte okamžitý přístup k funkcím v závislosti na aktuálním kontextu – například velikost štětce, jas, typ grafu, velikost písma – klepnutím funkci vyberete a otočením změníte její hodnotu. V obslužné aplikaci Logitech Options je možné nainstalovat vlastní profily, a naplno tak využít kreativní proces při práci s programy jako Adobe Photoshop CC, Adobe Illustrator CC, Adobe Premiere Pro CC, Adobe InDesign CC a Microsoft PowerPoint, Excel a Word.

Bohužel je současné době možné funkce programů společnosti Microsoft ovládat pouze na platformě PC. Na Macu však výborně funguje ovládání prostředí operačního systému, například přepínání mezi pracovními plochami i aplikacemi. A samozřejmě i ovládat aplikace od Adobe (a vlastně všechny ty, které jsou korektně systémově naprogramovány a nepoužívají vlastní přístup k uživatelskému rozhraní).

Ovladač Crown vnese do vašeho tvůrčího procesu pohodlí, okamžitou odezvu a praktické přístupy – navíc umožňuje snadněji zadávat příkazy, které vyžadují součinnost obou rukou. Ovladač Crown můžete rovněž použít pro přepínání mezi pracovními plochami, aplikacemi nebo úpravu hlasitosti – a k tomu si můžete přiřadit jednu jeho funkci navíc pro každou z vašich oblíbených aplikací.

V dnešní době je již samozřejmostí bezdrátové propojení s počítačem prostřednictvím Bluetooth, které je aktuální pro nás, uživatele počítačů s operačním systémem macOS. V balení však nejdete i bezdrátový dongle pro počítače, které Bluetooth nemají. Na klávesnici pak najdete jeden USB-C port, který může sloužit jak pro fyzické propojení s počítačem (pokud byste z nějakého důvodu nechtěli bezdrátový přenos), ale i pro dobíjení vestavěného akumulátoru.

Klávesnice Logitech Craft se objeví i v Česku, a to za cenu 5 190 Kč.

Jeden myslel na “Logitech Craft: otočným kolečkem proti dotykovým gestům

Komentáře nejsou povoleny.