Apple čelí další žalobě. Prý nutil uživatele aktualizovat

Když Apple vydal 18. září roku 2013 nový operační systém iOS 7, netušil ještě, že za pár let bude mít na krku za tento krok žalobu. Že to nedává smysl?

Jablečná společnost prý nutila uživatele k upgradu. Konkrétně uživatele, kteří měli na svém iPhonu či iPadu nainstalován iOS 6. Důvodem byla služba Facetime, která nebyla kompatibilní mezi těmito verzemi softwaru a nešlo tak volat z jednoho zařízení na druhé. Buď museli mít obě strany iOS 6, nebo iOS 7.

Důvodem tohoto problému byly servery třetích stran, přes které byly Facetime hovory spojovány. Apple tehdy platil provozovateli serverů, společnosti Akamai, přibližně 50 milionů dolarů ročně za provoz a pronájem. S příchodem iOS 7 ale Apple vymyslel okliku, aby ušetřil náklady a Facetime hovory začal spojovat přes své vlastní servery. To byl ale problém, protože iOS 6 se uměl připojit pouze na servery společnosti Akamai a až iOS 7 uměl provozovat Facetime na serverech Applu.

Apple tedy čelí v Kalifornii žalobě ze stran zákazníků. Nyní můžeme jen sledovat, jak se spor vyvine a budeme vás o jeho pokračování informovat.