WD My Passport for Mac: čtyři přenosné terabajty [Zkušenosti]

Čtyři terabajty v malé a snadno přenosné krabičce jsou neuvěřitelně návykovou věcí. A přesně tolik dat můžete uložit do nového přenosného disku od společnosti WD.

Tradiční výrobce disků WD se na počítače od Applu specializuje již několik let speciálními řadami svých produktů. Nabízí k nim nejen ovládací software pro jednodušší správu, ale přijdou na váš stůl předformátovány kompatibilním souborovým systémem. Takže vám stačí pouze disk připojit a začít používat.

ext-hdd-2-5-wd-my-passport-for-mac-4tb-usb-3-0Nejnovější model WD My Passport for Mac 4 TB se navíc vyznačuje také povedeným vzhledem tvořeným černým plastem, díky kterému vypadá na stole poměrně elegantně. Oproti externím diskům s nižší kapacitou vás překvapí poměrně velká výška. Ta je přibližně dvojnásobná a má své opodstatnění: uvnitř totiž najdete dva klasické notebookové pevné disky spojené do jednoho virtuálního úložiště. Půdorysné rozměry jsou pak běžné a odpovídají diskům o velikosti dva a půl palce.

Přenosové rychlosti jsou velmi dobré a vyrovnané. Jak v případě čtení, tak i zápisu jsme naměřili hodnoty 109 MB/s, což jsou maximální přenosové rychlosti uvnitř použitých pevných disků. Způsob připojení – v tomto případě výrobce vsadil na rychlé USB 3.0 – tak přenos dat žádným způsobem nelimituje.

Velmi zajímavé je vestavění hardwarového šifrování. Speciální čip, který se o ně stará, používá šifru typu AES s 256bitovým klíčem, který se ovládá prostřednictvím aplikace WD Security. Tu najdete přímo na disku, odkud si ji můžete nainstalovat.

Její konfigurace i obsluha šifrovaných dat je snadná. Můžete si dokonce nastavit výzvu zobrazovanou při vyžádání hesla k zašifrovaným souborům, ve které můžete upozornit případného nálezce, kam má disk vrátit a jakou odměnu za něj nabízíte. Bude to pro něj určitě zajímavé, protože bez znalosti vašeho šifrovacího hesla pro něj bude disk zcela bezcenným.

western-d-wd-passport-mac-ext-2-5-hdd-1tb-2tb-3tb-4tb-netstorecommy-1611-03-netstorecommy32

Disk po celou dobu testování fungoval výborně se všemi redakčními Macy, mezi kterými jsme jej přenášeli, a to i se staršími modely osazenými pomalejším portem typu USB 2.0. Ten již přenosovou rychlost limituje, a to na hodnotu 34 MB/s, což je jeho teoretické maximum. Bez problémů fungovalo také zálohování s využitím systému Time Machine, navíc můžete pro pokročilejší zálohování využít i další dodávanou aplikaci, zálohovací software WD Backup.

WD My Passport for Mac 4 TB je tak zajímavým řešením pro každého, kdo potřebuje velkou úložnou kapacitu a přitom touží po zachování mobility a přenosnosti.