Tábor mobilem: město a jeho okolí fotoaparátem mobilního telefonu

Výstava fotografií pořízených mobilním telefonem, které zároveň byly v mobilním telefonu za pomoci četných aplikací editovány, Tábor mobilem, se koná v jihočeském Táboře v galerii Vodárenská věž v období od 6. do 31. července 2016.

Téměř každý dnes nosí ve svém mobilním telefonu více či méně kvalitní fotoaparát a minimálně nějakou momentku s ním čas od času pořídí. Tato výstava má za cíl ukázat, že i když optika mobilních telefonů (zatím) nedosahuje kvalit zrcadlovek, s dostatkem invence lze i z této fotografie vykouzlit zajímavé a poutavé snímky právě za pomoci mobilních aplikací.

01

Výstava startuje ve středu 6. července a potrvá až do posledního dne v měsíci. Je uskutečněna ve Vodárenské věži – galerii města Tábor, od kterého dostala tato výstava podporu. Fotografie pro tuto výstavu zhotovil FOTOFAST.

O autorovi výstavy:

Adam Kos pracuje jako konstruktér stanice na stlačený zemní plyn (CNG) pro pohon osobních automobilů, zároveň je ale redaktor internetového Apple magazínu Appliště www.appliste.cz. K němu v současné době vede i magazín o mobilní fotografii iPhonefoto www.iPhonefoto.cz, který s kolegou z Appliště Tomášem Svobodou převzal po předním českém fotografovi, vlastnícím několik cen Czech Press Photo, Tomáši Tesařovi. Pod jeho záštitou také pořádá workshopy mobilní fotografie. Je autorem iPhonefoto ebooku, který čítá více než 150 stran s rady, tipy a triky pro mobilní fotografy.

Pravidelně přispívá rubrikou „fotosekce“ do technologického magazínu SuperApple, kde recenzuje mobilní aplikace a dává tipy a triky na určitou úpravu či editaci snímků. Zároveň srovná tři obdobné aplikace, z nichž vybere tu zásadní, kterou čtenáři doporučí. Pravidelně dopisuje i do časopisu Computer. Je redaktorem webu Life Hacking a externím redaktorem webu DIGIaréna. Jeho fotografie byla i na výstavě mobilní fotografie v polské Poznani.

03

O výstavě:

02Trend dnešní fotografie je jasný. Od těžkých a nevzhledných krabic přecházíme ke štíhlým placičkám, které nosíme neustále při sobě a dokumentujeme jimi nejen život náš, ale i těch kolem nás. Jak říká jeden z prvních propagátorů mobilní fotografie Chase Jarvis:

„Nejlepší fotoaparát je ten, který máte vždy u sebe.“

Já s ním naprosto souhlasím. Nezáleží totiž na tom, čím fotografii pořídíte, ale jaká atmosféra z ní na vás dýchne, jaké ve vás vyvolá pocity právě dle toho, jaký rukopis jí vtisknete. Já svůj rukopis mám, a onen moment zachycuji právě svým mobilním telefonem.

Jsem místním rodákem, v Táboře žiji a mám ho rád. Mé snímky jsou tedy hlavně o něm. Jsou o jeho památkách, o jeho kultuře, jeho zákoutích i podloubích, o jeho nezaměnitelné atmosféře, proměnách, a i o přírodě kolem něho se nacházející.

Všechny snímky na této výstavě jsou vyfoceny telefony Apple iPhone 5 či Apple iPhone 6 Plus a jsou editovány v aplikacích Snapseed, VSCO, Mextures, Pixlromatic, Tinned Cam, Tiled a Diana.