Apple Thunderbolt Display končí, náhrada je nejistá

Byl posledním monitorem s logem Applu v nabídce Kalifornské společnosti. Byl a již není, protože Apple ukončil před pár dny jeho prodej. V nabídce tak zůstává nepěkná díra.

Monitor Apple Thunderbolt Display přišel na trh před pěti lety, v červenci roku 2011. Šlo o hliníkový monitor se sedmadvacetipalcovou obrazovkou s optickým rozlišením 2 560 x 1 440 obrazových bodů. Panel byl vyroben technologií IPS s LED podsvícením. K počítači se připojoval prostřednictvím Thunderbolt portu a na jednom kabelu mimo něj nabízel také integrované napájení s konektorem MagSafe.

Jeho životní pouť však došla ke svému konci třiadvacátého června letošního roku, kdy Apple oficiálně oznámil ukončení jeho prodeje. Apple jej ukončil s vysvětlením, že „Pro uživatele Maců existuje na trhu dostatek skvělých monitorů jiných výrobců.“

Ukončení pět let starého produktu není ani příliš překvapivé. Vždyť rozlišení tohoto displeje dnes již neodpovídá tomu, co na sedmadvacetipalcové úhlopříčce očekáváme. Vždyť se podívejme na iMac, kde na stejné ploše proháníme rovných 5K obrazových bodů. Tedy přesně řečeno 5 120 x 2 880 obrazových bodů. A pokud jste si oba tyto displeje dali vedle sebe, vypadalo to nižší rozlišení poněkud podivně.