Nový iPad Air 2019 je v podstatě přejmenovaný iPad Pro

Redaktoři serveru iFixit rozebrali další tablet a tentokrát šlo o nový iPad Air 2019. Při pohledu dovnitř zjistili, že se až nápadně podobá ukončenému 10,5“ iPadu Pro.

Nový iPad Air sdílí mnoho společného s dnes již ukončeným 10,5“ iPadem Pro. Kromě úhlopříčky displeje to jsou také rozměry a tloušťka, ačkoli váha o pár gramů klesla. Applu se navíc podařilo vytvořit ještě více tmavou vesmírně šedou variantu.

Na zádech už nenajdeme „camera bump“, tedy výčnělek fotoaparátu, který se váže k absenci optické stabilizace. Air má pouze dva reproduktory oproti čtyřem, které ve stejném těle míval Pro.

Vnitřní uspořádání hardware až na drobnosti rovněž kopíruje bývalý iPad Pro. Dvoučlánková baterie má nakonec kapacitu 30,8 Wh, což je mírně více, než Apple uvádí na svém webu – 30,2 Wh. Původní iPad Air navíc obsahoval pouze 27,6 Wh baterii, ale s menší úhlopříčkou displeje. Výdrž by se stále měla pohybovat okolo 10 hodin.

iPad Air 2019 je v podstatě 10,5" iPad Pro

Nový iPad Air je v podstatě iPad Pro

Nový iPad Air je vybaven, procesore A12 Bionic spolu s 3G RAM, podobně jako u iPadu mini 5. Čelní kamera zůstává jako u Pro na 8 Mpix. Naopak Air zcela postrádá ProMotio 120 Hz adaptivní obnovovací frekvenci displeje, která je nyní exkluzivní pro dražší iPady Pro 11“ a 12,9“.

Bohužel, opravitelnost letošního iPadu Air šla opět o stupeň dolů a iFixit ji ohodnotil známkou 2 / 10. Stejně jako u iPadu mini 5 byla přidána další vrstva lepidla navíc, která případným servisním zásahům vůbec nepomáhá.

Rozebraný iPad mini 5 ukázal 3 GB RAM a stejnou kapacitu baterie

Zdroj: iFixit