iMacy 2019 jsou tady. S novými procesory, ale plotnovými disky

Apple pokračuje v aktualizacích produktů a včera se dočkal také iMac. Místo převratných změn však došlo pouze na omlazení hardwaru.

Obě modelové řady 21,5“ a 27“ zůstaly u osvědčeného designu. Aktualizace se tedy týkala pouze vnitřního vybavení. Ale ani u hardwarové výbavy nakonec nedošlo k překotným změnám, a tak je iMac 2019 spíše nevýrazným upgradem.

Apple se rozhodl použít dvě různé generace procesorů. U menších 21,5“ iMaců použil procesory osmé generace ve čtyřjádrové a šestijádrové variantě. Naproti tomu 27“ modely obsahují šestijádrové anebo osmijádrové varianty procesorů Intel Core deváté generace. Dle tvrzení Applu bude výkon až dvojnásobný, oproti předchozím iMacům 2017.

Aktualizovány byly i grafické karty. Karty s přídomkem X vychází ze svých předchůdců a nijak rapidní nárůst výkonu nenabízí. Za své peníze tedy dostanete kartu dnes už nižší střední třídy.

Za příplatek si však můžete nakonfigurovat kartu Radeon Pro Vega 48. Otázkou zůstává, zda nabízí odpovídající výkon za příplatek 14 400 Kč, který si Apple žádá.

Ve znamení plotnových disků

A to je dle informací vše. Počítače stále spoléhají na Fusion Drive v lepším případě, v tom horším na pomalé plotnové disky. S těmi budou zápasit nejvíce majitelé 21,5“ modelů. V nabídce jsou samozřejmě opět za příplatek SSD, ale jejich ceny stoupají poměrně vysoko.

V počítačích není osazen ani čip T2, který už si našel cestu téměř do celého portfolia. Na jednu stranu tedy nebudou tolik zabezpečeny, na druhou stranu můžete po záruce využít služby neautorizovaného servisu.

Stále také existuje možnost vyměnit si paměť RAM svépomocí a to u 27“ modelů. Vzhledem k cenám Applu tuto variantu přednostně doporučujeme, navíc výměna je opravdu snadná.

Apple aktualizoval iPad mini a oživil iPad Air, podporují starou Apple Pencil

Zdroj: Apple