Apple prodává Apple TV 4K a HomePod se ztrátou

Známý blogger John Gruber sdělil v podcastu Talk Show zajímavé informace ohledně současné generace Apple TV 4K a chytrého reproduktoru HomePod.

Mimo jiné se diskuze dotkla také ceny. A John Gruber vytasil nečekané informace. Apple TV 4K je bez marže a HomePod se dokonce prodává se ztrátou.

Je důležité si předem říct, že John Gruber je dlouhé roky uznávaný nejen technicky zaměřený blogger. Jeho analýzy a články ohledně Applu mívají světový dopad. Média jsou proto vždy ve střehu, když do světa vypustí další informace.

Dle zdrojů Grubera cena Apple TV 4K, která činí 179 USD (5 190,- Apple CZ), totiž více méně odpovídá výrobním a distribučním nákladům. Apple ji tak údajně prodává bez zisku. Procesor A10 pohánějící Apple TV by měl samotný stát okolo 26 USD, což znamená, že zbytek komponent a marketing s distribucí dorovnají zbytek ceny.

Apple TV a HomePod

HomePod pod cenou

Co se týče chytrého reproduktoru HomePod, tak zdroje Grubera dokonce uvádí, že je prodáván pod cenou. Apple na něm ale příliš netratí.

Náklady na HomePod převyšují jeho cenu zejména z důvodu použitých komponent. Gruber však věří, že se Applu tato strategie z dlouhodobého hlediska vyplatí. Peníze totiž získá na předplatném služby Apple Music anebo z iTunes a App Store na Apple TV.

Mezitím však na sociální síti Twitter zareagoval redaktor magazínu Bloomberg, Mark Gurman. Ten se proslavil zejména úniky informací před Apple Keynote. Za poslední tři uplynulé Keynote Applu dokázal téměř stoprocentně říci jejich obsah, včetně představených produktů.

Mark Gurman naopak říká, že oba produkty jsou ziskové. Poukazuje především na oficiální tiskovou zprávu ke čtvrtletním finančním výsledkům, kde Apple uvádí průměrnou marži  okolo 38-39 %. Dále dodává, že Apple nemá problém ztrátové produkty ukončovat. V poslední době jmenujme například celé portfolio routerů AirPort.

Dle Gurmana pokud jsou Apple TV a zejména HomePod ve ztrátě, tak hlavně proto, že jich má Apple plné sklady a nedokáže je prodat.

Apple prodal 600 000 HomePodů konkurence mu však utíká

Zdroj: 9to5Mac