Profesionální externí grafická karta Applu zpožděna

Ve stejný den, kdy byl uveden Mac mini a MacBook Air, Apple odhalil také druhou externí grafickou kartu připravenou ve spolupráci s Blackmagic Design. Ta slibuje díky přídomku Pro ještě více výkonu a možností, než druhý model. Jenže nyní nabírá zpoždění.

Blackmagic eGPU Pro bude osazena AMD Radeon RX Vega 64 s obrovským výkonem. Tato karta podobně jako příplatkové dedikované karty v nejvyšší konfiguraci MacBooku Pro 15“ spoléhají na superrychlé HBM2 paměti.

Blackmagic eGPU

V celkových specifikacích zaujme zejména:

  • Kompatibilita s každým Thunderbolt 3 Macem
  • 2x Thunderbolt 3 port
  • 4x USB 3 port
  • HDMI 2.0
  • DisplayPort 1.4
  • Napájení notebooku o 85W

Místo původního termínu uvedení v „Listopadu“ nyní Apple aktualizoval webovou stránku a nový termín je „Prosinec“. Žádné přesnější datum neznáme. Blackmagic eGPU Pro bude stát 33 999,- Kč a bude možné jej koupit přímo v Apple Online Store.

V redakci SuperApple jsme se tematicky věnovali v srpnovém čísle letošního roku.

Při testování různých karet jsme mimo jiné odhalili, že při plné zátěži stíhá i při své obdivuhodné rychlosti zásobovat Thunderbolt 3 pouze grafickou kartu a na datový tok pro jiné porty už nezbývá. Je nutné totiž brát v potaz, že 40 Gb /s je výborná rychlost, ale stále nedosahuje rychlosti standardní sběrnice PCIe x16.

Při propojení přes Thunderbolt 3 tak dochází průměrně ke ztrátám až 20 % výkonu grafické karty, starší generace mají ještě o něco vyšší. Naproti tomu, jde o nesrovnatelný nárůst v porovnání s integrovanými grafickými kartami Intel, které Apple do svých počítačů osazuje.

SuperApple magazín