Bude příchod ARM Maců znamenat konec konfigurovatelnosti?

Náznaky se pomalu objevují ze všech stran. Benchmarky nových iOS zařízení ukazují, že výpočetní síla ARM procesorů je už srovnatelná s x86 architekturou. Mnozí tedy očekávají, že Apple přejde kompletně na své vlastní Ax procesory. Bude to znamenat jedinou možnost u Maců?

Snad všichni uznávaní analytici, včetně dua Marka Gurmana a Ming-Chi Kua, se shodují, že Apple přejde od Intelu na ARM procesory. Některé dohady dokonce zmiňují už rok 2020. A celkem tomu věříme i my v redakci SuperApple.

Jason Snell z Macworldu sdílel zajímavou myšlenku. ARM Macy nebudou mít možnosti konfigurace. Respektive, Macy vybavené procesory dostanou jeden typ procesoru bez možnosti výběru. A ilustroval tuto ideu na zajímavých podkladech.

Náznakem příchodu této filozofie má být nový MacBook Air 2018. Ten sice lze obohatit o 16 GB RAM a 1,5 TB SSD, ale procesor nevyměníte. Počítač, který ve své maximální konfiguraci sahá cenou na paty MacBookům Pro, tak zůstává stále osazen dvoujádrovým procesorem Intel Core i5 o taktu 1,6 GHz.

Můžete namítat, že jde o jediný počítač navíc ve spektru pro běžného uživatele. Na druhou stranu podívejme se na stejnou filozofii u všech iOS zařízení.

Apple nenabízí rozdílné procesory u svých Pro verzí iPadů. Naopak. Všechny iPady pro tepou srdcem A12X, všechny iPhony XS a XR procesorem pak A12. Nezáleží, který model a s jakou kapacitou volíte.

Navíc Apple za vás nakonec rozhodne i o velikosti RAM. Všechny iPady osazuje 4 GB RAM a jediný model s 1 TB flash paměti dostal do vínku 6 GB RAM. Apple za vás vybere, jaká RAM se hodí k jakému úložišti.

Je tedy více než pravděpodobné, že spolu s přechodem na ARM u Maců uplatní Apple stejnou filozofii. Každý počítač dostane jednu variantu procesoru, dle uvážení inženýrů z Cupertina. Pro běžného uživatele, který obvykle ani netuší jakou CTO konfiguraci zvolit, je to další usnadnění a zlepšení orientace.

V Pro sektoru by tato volba mohla vyvolat řadu nevole. Na druhou stranu se nedomníváme, že by Apple ročně vydával více řad procesorů než dvě, aby si každý mohl zvolit počet jader a takty procesoru. Už nyní uvádí obvykle běžný a rychlejší model (A12, A12X). Podobného scénáře bychom se dočkali patrně i u počítačů. A to pravděpodobně i s dalšími parametry.

Co myslíte?

Apple přidal k nejdražšímu MacBooku Pro 15“ možnost doobjednat grafiky Radeon Vega

Zdroj: Macworld

Jeden myslel na “Bude příchod ARM Maců znamenat konec konfigurovatelnosti?

  • avatar
    16. 11. 2018 (08:22)
    Trvalý odkaz

    Ma to vyznam, ak poklesne cena. Napriklad zakladny macbook s procesorom zo zakladneho iPadu za maximalne 500 eur. Alebo mac mini vykonnejsi ako ten macbook ale tiez za 500 eur. Ale platit vyse 2000 eur za imac alebo macbook pro, ktory mozem vyhodit, ak sa nieco pokazi, tak to kupovat nebudem. Do novych davaju ten T2 chip, a ak sa mi pokazi napriklad doska v mbp, tak mozem vyhodit aj display, lebo uz v inom mbp nepojde. Alebo zaplatit vymenu dosky, ktora stoji viac ako rovnaky bazarovy mbp. Pre programatorov moze byt problem, ak uz nespustia ani virtualizovany windows alebo linux. Vyvoj uz bude iba pre iOS a macOS. Este nech vyhodia javu a bude koniec macov pre vyvojarov. Ostane uz len robenie fotiek a videi na socialne siete.

Komentáře nejsou povoleny.