Apple v Japonsku opravdu snížil cenu iPhone XR o 100 dolarů

Když se v průběhu minulého týdne objevila zpráva o tom, že se iPhonům XR vůbec nedaří a Apple zvažuje jejich zlevnění na vybraných trzích, nevěnovali jsme tomu příliš pozornost. Jenže ono se tak opravu stalo a Japonsko je první zemí, kde iPhone XR koupíte o 100 USD levněji. Ačkoli má to háček.

Analytici už od uvedení iPhone XR na trh upozorňovali, že zájem o tento model se přeceňuje. Záhy pak vyšly první odhady prodejů a ty nejsou nijak lichotivé. Jestli bude iPhone XR následovat svého „předchůdce“ v podobě iPhone 5C zatím netušíme. Už nyní je ale jasné, že prodeje nejsou nijak zářné.

Posléze se objevily zvěsti, že Apple dokonce zvažuje zlevnění iPhone XR na vybraných trzích, aby navýšil poptávku. Takových zpráv se obvykle objevuje mnoho, a tak jsme jim nevěnovali tolik pozornosti.

iPhone XR

Jenže začátkem tohoto týdne se tak opravdu stalo. První z Japonských operátorů NTT Docomo už má v nabídce iPhone XR se slevou 100 USD. Samozřejmě, Apple má své postupy a smlouvy s operátory, a tak slevu nedostanete na mobil bez tarifu.

Sleva se váže ke dvouletému závazku na mobilní tarif od NTT Docomo, protože prodeje v Japonsku spadají primárně do segmentu dotovaných telefonů. Na druhou stranu má Apple na Japonském trhu se smartphony okolo 50 % podílu, a tak jej nechce ztratit.

Mezitím prodejům zatím paradoxně kralovaly nikoli špičkové modely iPhone XS a XS Max, nýbrž iPhony 8 a 8 Plus. Samozřejmě na úkor všech ostatních modelů. Apple tedy pobídku rozšíří v brzké době i na další tamní operátory.

Na druhou stranu nelze očekávat, že bychom se podobně výhodné nabídky dočkali i v Česku. Apple si pečlivě vybírá prioritní trhy a už slabší nabídka Black Friday značí, že my mezi ně stále nepatříme.

Apple údajně snižuje objednávky dílů pro iPhone XS a XR

Zdroj: 9to5Mac