Mac mini už bude čtyři roky bez aktualizace

Nejmenší a nejlevnější Apple počítač se blíží nehezkému výročí. Zanedlouho to totiž bude čtyři roky, co byl naposledy aktualizován. Ale dle analytiků by mělo svítat na lepší časy a alespoň malého vylepšení bychom se měli ještě letos dočkat.

Současná verze se i po čtyřech letech od poslední aktualizace prodává u prodejců nebo na Apple Online Store. Přitom je vybavena dnes už zastaralými procesory Intel Haswell a jen ve dvoujádrové variantě. Nabízí sice možnost připlatit si za 16 GB RAM a 1 TB úložného prostoru, ale grafické karty v nabídce jsou pouze integrovaná Intel HD 5000 anebo Intel Iris u vyšších modelů.

Mac mini se tedy nachází v podobně nešťastné pozici jako MacBook Air, ačkoli ten se dočkal alespoň navýšení taktů procesoru. Na Mac mini se po celé čtyři roky ani nesáhlo a zejména v základní konfiguraci s plotnovým diskem jde o velmi pomalý počítač.

Blýská se však na lepší časy, alespoň podle dvou nejuznávanějších analytiků Ming-Chi Kua a Marka Gurmana. Oba nezávisle na sobě tvrdí, že Mac mini se dočká aktualizace. Tady ale shoda končí.

Zatímco Kuovy zdroje hovoří pouze o upgrade procesorů na poslední generaci a vlastně ani nehovoří o nasazení čtyřjádrových variant, Mark Gurman se domnívá, že Mac mini povýší směrem do profi sektoru.

Dle něj dostane kromě procesorů i další komponenty vhodné pro profesionální práci. S tím ale rovněž očekává nárůst ceny, čímž by ale přestal Mac mini plnit roli vstupenky do světa Apple počítačů.

Oznámení se očekává na druhém letošním eventu, který pokud by se konal ještě v říjnu, šlo by patrně o datum 30.10. Předtím má totiž Apple významné uvedení nových iPhonů XR a poté už jsou finanční výsledky. Ledaže Apple vše odbyde pouhou tiskovou zprávou. Uvidíme, ale Kuo a Gurman se příliš nemýlí.

Zdroj: MacRumors