Apple snížil cenu kabelů USB-C na Lightning a očekává se konec USB-A

Ceny napájecích a datových kabelů v Apple Store klesly. Týká se to však modelů s moderním USB-C konektorem na Lightning pro iOS zařízení. To ve světle posledních zpráv může znamenat, že nové iPhony se konečně dočkají přechodu na USB-C nabíječky s funkcí rychlého nabíjení.

Původní cena 1 m kabelu USB-C na Lightning byla 25 USD ve Spojených státech a nyní je 19 USD (579,- Kč v CZ Apple Store). To je pokles o celých 6 dolarů. Nedávno jsme vásinformovali o tom, že Apple pravděpodobně konečně chystá kompletní přechod k USB-C nabíječkám, které by mohly podporovat i rychlé nabíjení (fast-charging).

Na druhou stranu cena 2 m verze kabelu USB-C na Lightning zůstala stejná.

Apple tak snížením ceny srovnal obě verze, tedy USB-C a USB-A, který byl po celou dobu prodáván za 19 USD (579,- Kč). Cena se tak dostává na úroveň kabelů běžně dodávaných k iPhonům a iPadům.

Rovněž se zdá, že zlevněný kabel má jiné sériové číslo MQGJ2AM oproti předchozímu označení MK0X2AM.

Není to poprvé, co Apple snižuje ceny svých kabelů. Už při tzv. donglegate snižoval cenu veškerého USB-C příslušenství, a to včetně USB-C na Lightning kabelu.

Berme však v potaz, že samotný kabel USB-C na Lightning je pouze první částí skládanky. K rychlému nabíjení je potřeba také patřičná nabíječka. Apple prodává zvlášť svou USB-C 29 W nabíječku, jejíž primární určení je pro MacBooky 12“. Ta ale bez problému zvládá rychle nabít i všechny moderní iPhony uvedené v loňském roce.

Očekává se, že Apple uvede nové 18 W USB-Cnabíječky ke všem letošním modelům iPhone. Na druhou stranu se objevují spekulace, že Apple uvede modernizovanou verzi klasické 12 W nabíječky, dodávané k iPadům Pro. Uvidíme.

Zdroj 9to5Mac