Elko EP RF RGB LED žárovka: vstupenka do chytré domácnosti [Zkušenosti]

Chytrá žárovka schopná měnit svůj jas i barvu na základě dálkově předávaných pokynů od uživatele je pro mnohé tím prvním prvkem, který si do své domácnosti pořídí. Vyzkoušeli jsme jednu, která pochází od české společnosti.

barevna_zarovkaProdukt s poměrně krkolomným názvem RF RGB LED žárovka + RF klíčenka ve své podstatě představuje vlastně klasickou LED žárovku, kterou lze ovládat bezdrátově prostřednictvím technologie typu RF. Ta, na rozdíl od Wi-Fi nebo Bluetooth připojení, nevyžaduje použití žádného centrálního bodu a její dosah je násobně větší. V ideálních podmínkách není problém dosáhnout vzdálenosti až sto metrů, zatímco Bluetooth má často problémy se vzdáleností i desetkrát menší.

Žárovka samotná dokáže nabídnout světelný tok o intenzitě 550 lumenů, lze ji tedy použít jako náhradu klasických žárovek o příkonu čtyřicet až padesát wattů. Na rozdíl od nich však spotřebuje ke svému chodu pouhých 9 W energie, díky čemu je výrazně úspornější.

Výhodou použité LED technologie oproti klasickým úsporným zářivkám je vysoká životnost (výrobce udává až 30 000 hodin) i možnost snadno si nastavit libovolnou barvu světla. Můžete tak mít klasické světlo zabarveno více do teplých či studenějších odstínů, jak vám to vyhovuje nejvíc. Anebo jej můžete proměnit třeba v barevnou hudbu díky některému z pastelových barevných odstínů, které lze vybírat z palety o šířce šestnácti milionů barev.

LED světelným prvkům nečiní problém ani průběžná regulace intenzity osvětlení, která se pohybuje v rozmezí 0 % – 100 %.

Součástí balení je malá RF klíčenka, jejímiž čtyřmi tlačítky můžete žárovku ovládat. Dokáže ji zapínat i vypínat, volit barvu světla, intenzitu svítivosti i zapnout režim náhodného prolínání barev.

DSC_3973

V základním balení však není žárovku možné ovládat prostřednictvím mobilního telefonu, což je její hlavním rozdílem oproti podobně řešeným konkurenčním žárovkám, které jsme již recenzovali dříve. Abyste mohli žárovku komandovat z mobilu nebo počítače, museli byste si svou domácí síť rozšířit o centrální prvek, který slouží jako prostředník mezi klasickou počítačovou sítí a světem RF spotřebičů. Tato brána se prodává samostatně a zaplatíte za ni 4 828 korun. Není to málo, nicméně do budoucna vám pomůže vytvořit chytrou domácnost z RF prvků ovládanou pohodlně z jednoho místa a jednou aplikací. Výrobce tohoto setu, společnost Elko EP, má v nabídce nepřeberné množství žárovkami počínaje a chytrými topnými ventily, termostaty či garážovými vraty konče.

DSC_3977

Ohodnotit testovanou žárovku z pohledu výhodnosti nákupu není snadné. Pokud zvažujete použít pouze jednu takovouto žárovku ve své domácnosti a rádi byste ji ovládali primárně přes telefon, nebude asi pro vás tou nejvhodnější. Za často i nižší cenu totiž koupíte samostatnou žárovku ovladatelnou přímo se Bluetooth.

Jenže pokud byste chytré prvky ve své domácnosti dále rozšiřovali (a nejde jen o žárovky), pak má řešení od Elko EP smysl. Pokud si totiž pořídíte centrální řídící modul, můžete poté snadno přidávat další prvky a ovládat je z jedné jediné aplikace. To u řešení naznačeného v předchozím odstavci nedokážete – pokud půjdete tím směrem, dostanete se do stavu, kdy budete mít pro každé zařízení jinou aplikaci v telefonu a vše bude nepřehledné.

Navíc v nabídce firmy najdete i set více žárovek s centrálním řídícím modulem, který vyjde o něco výhodněji, než pořizování jednotlivých prvků.