Cestování s iPhonem a Fripitem v novém

Mobilní aplikaci Fripito jsme již na našem serveru představili. Zjednodušeně řečeno jde o cestovatelské průvodce pro iPhone či iPad. Od běžných turistických průvodců, typu Lonely Planet, se liší tím, že je připravují lokální fotografové.

V průvodcích tak nenajdete historii, ale tipy na nádherná fotografická místa včetně doporučení, jak je fotografovat. Z dovolené si tudíž přivezete nejen zážitky, ale i hezčí fotografie. Po roce její český vývojářský tým přichází s druhou generací, tak jsme využili možnost otestovat její beta verzi a přinášíme vám kompletní recenzi.

Jak Fripito funguje?

Aplikaci si bezplatně stáhnete z AppStore s tím, že jde o univerzální aplikaci kompatibilní s iPhony od verze 4s a iPady od verze 2 s iOS 8 či 9. Pokud máte máte nový iPhone 6s či 6s +, tak verze 2.0 přináší podporu 3DTouch. Na iPadech zase podporu multitaskingu a splitview.

image1

Po spuštění vás aplikace nasměruje do obchodu, ve kterém najdete zhruba dvacítku placených průvodců a o něco víc neplacených. Většinou se jedná o města (Praha, Paříž, Londýn, New York), země (Bolivie, Filipíny, Jižní Afrika, Island) nebo regiony ( České Švýcarsko, Český Ráj, Azory, Madeira, Sicílie). Vybírat si můžete buď vizuálně podle ukázkových fotek, nebo se přepnout na mapu světa a brouzdat v ní.

image2

Když si vyberete průvodce, tak si na info stránce najdete jeho popis, mapu oblasti, kterou pokrývá, seznam všech fotografií a informace o autorovi. Po zakoupení/stažení bezplatného průvodce se pak dostanete k detailům. Pro každé místo reprezentované jednou fotografií se dozvíte, co je to za místo, kdy a jak je vhodné tam fotografovat a jak přesně se k němu dostanete. Dále jsou součástí průvodce textové stránky s tipy na ubytování, dopravu, stravování apod. a interaktivní offline mapa.

Čeho se ve Fripito 2 dočkáme

Jak nám prozradil zakladatel projektu Honza Březina, celá aplikace byla kompletně přepracovaná, a to nejen graficky, ale i uvnitř. Celkem se nám líbí nový, moderní čistý design, který do iOS 9 krásně sedne. Zejména zobrazení detailů pro jednotlivá místa je mnohem příjemnější, přehlednější a díky integrované mapě i praktičtější. Zcela přepracované je i vyhledávání a organizace jednotlivých stran průvodce. Kromě možnosti listovat průvodcem jako knihou, přináší aplikace přehledný index či chcete-li obsah, přes který mnohem snadněji najdete konkrétní místo, kam se chcete vydat.

image3

Díky podpoře 3D Touch můžete již při spouštění aplikace vybrat, co chcete vidět, a o to rychleji se dostat k obsahu. Aplikace nyní automaticky k průvodcům stahuje i offline mapy, takže po stažení průvodce aplikace umí pracovat bez připojení k internetu, což se na cestách rozhodně hodí.

Za co chválíme

Pochvalu si vývojáři zaslouží za mnohem rozsáhlejší a přehlednější informace o průvodci, které uživatel dostává v obchodě. Pokud uvažujete o nákupu placeného průvodce, tak přesně víte, co kupujete.

image4

Co jsme nečekali

Bohužel zcela nová aplikace má i své nevýhody. Pokud máte nainstalované Fripito 1 a v něm již stažené či nakoupené průvodce, po aktualizaci na Fripito 2 budete muset v sekci Průvodci obnovit nákupy. Nic vás to samozřejmě stát nebude a je to jednorázové zdržení, přesto je to diskomfort.

Naše hodnocení

Fripito se za rok své existence výrazně posunulo vpřed. Potěší mnohem bohatší nabídka průvodců, ve které nechybí 3 pro Českou republiku, které prý ještě letos doplní první lokality na Moravě. Nová verze 2 je graficky opravdu povedená a hlavně přehlednější. Díky indexu se výrazně urychluje hledání v průvodci, což se hodí zejména u těch rozsáhlejších jako jsou Toulky Čínou s víc jak stovkou míst.

image5

Pokud fotografujete, byť jen iPhonem, tak ve Fripitu najdete unikátní tipy a informace o tom, kde a jak fotografovat. Pokud se na dovolené nechcete jen válet na pláži, tak by Fripito ve vašem iPhonu chybět nemělo. Ne náhodou se dostalo mezi Top 7 start-upů v sekci Travel na letošním Web Summitu v Dublinu. Navíc v průběhu dneška jsou všechny průvodce Fripito zlevněny.

image6