iOS 9 naznačuje velký iPad Pro, má mít rozlišení 2 732 × 2 048 pixelů

Hiraku Wang, iOS vývojář z Taiwanu, prozkoumal kód aktuální betaverze operačního systému iOS 9 a objevil odkazy ukazující na prozatím neznámé zařízení.

Dle všeho se jedná o nový typ iPadu s větší úhlopříčkou (o rozměru 12,9 palce) a větším rozlišením (2 732 × 2 048 obrazových bodů). Tedy zařízení, o kterém se již nějakou dobu spekuluje a pro které se vžilo označení iPad Pro. Toto zjištění také potvrzuje dříve uveřejněnou zprávu od DisplaySearch, podle které Apple pracuje na tabletu se stejným rozlišením a hustotou bodu 265 PPI.

Prozatím největším iPadem v řadě je iPad Air 2, jehož displej má úhlopříču 9,7 palce a stejnou hustotu bodu na palec. Je tedy logické, když větší úhlopříčka zachová stejnou hustotu (a tedy stejně velké prvky na displeji) a přidá tak více dostupné pracovní plochy.

iOS-9-iPad-Pro-Strings

Nezávisla na tomto zjištění jiný vývojář (Steven Troughton-Smith) objevil, že nová klávesnice použitá v iOS 9 se dokáže přizpůsobit většímu rozlišení, přičemž se nejen roztáhne, ale i jemně přeuspořádá vykreslení jednotlivých kláves. Tedy dostatečně na to, aby zde bylo možné spatřit jasný úmysl a nikoli souhru programátorských náhod.

Zdá se tedy, že iPad Pro bude opravdu na spadnutí. Osobně jej očekáváme již na podzim letošního roku, společně s uvedením iOS 9. Tento systém přidává multitasking i nové funkce, díky kterým bude velký tablet dávat o hodně větší smysl, než doposud (přečíst si i nich můžete zde). Očekává se také, že tablet bude pohánět procesor Apple A9, displej bude mít vylepšenou tlakovou sensitivitu, Force Touch, NFC čip pro platby Apple Pay a rozšiřující port typu USB-C (aktuálně jej Apple nabízí na novém MacBooku). A některé zdroje se zmiňují také o aktivním tlakocitlivém stylusu.