Součástky v Apple Watch stojí pouze 84 dolarů

Podle analýzy od IHS Technology materiál a celková výroba hodinek Apple Watch stojí pouze čtvrtinu ceny verze Apple Watch Sport. Konkrétně je cena pouze 84 dolarů, což je oproti 349 dolarům opravdu velký, avšak opodstatněný, rozdíl.

Výzkum uvádí, že komponenty použité uvnitř hodinek jsou jedněmi z nejlevnějších komponent, jaké kdy společnost ve svých produktech použila. Celková cena za komponenty 38mm Apple Watch Sport je tedy 81,20 dolarů, přičemž když připočteme výdaje za jejich výrobu, stoupne o necelé 3 dolary, a tedy na 83,70 dolarů. Nárůst ceny na 349 dolarů je tak o hodně vyšší.

685x293xAppleS1.jpg.pagespeed.ic.vglTGNeUde

Nicméně šéf financí v Applu, Luc Maestrali, minulý měsíc zmínil, že nárůst hrubé marže za hodinky nebude vyšší než o 40 procent, což je běžná hrubá marže Applu u hardwarových produktů. Kde jsou tedy schována ta zbývající procenta?

Analýza se totiž vztahuje pouze na samotný hardware a výrobní náklady. Není v ní zahrnut vývoj softwaru a aplikací i jiné speciální metody použité při výrobě. Maestri ve své výpovědi pravděpodobně tedy i tyto aspekty. Kompetentní osoby ze společnosti Apple se však k IHS analýze odmítli vyjádřit.

Je typické, že první generace nového produktu budou mít výrazně vyšší prodejní cenu, než je cena hardwaru a výroby.“ Kevin Keller, analytik pro IHS.

Zdroj: Re/Code