Apple novinky: 21. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě dvacátý první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

První Apple Store na Blízkém východě

01V loňském roce jsme poprvé zaslechli zprávu o tom, že se Apple se svými kamennými obchody chystá prosadit na Blízkém východě. Původně se hovořilo o Spojených Arabských Emirátech, později bylo místo upřesněno na Dubaji.

Webový portál Khaleej Times přinesl v uplynulém týdnu doplňující informace. V zemi by podle něj měl být postaven největší Apple Store na světě. Měl by mít rozlohu přes 4600 čtverečních metrů a otevřen by měl být srpnu. Umístěn bude do obrovského centra Mall of the Emirates, který čítá na 700 obchodů, dva pětihvězdičkové hotely a uzavřené lyžařské centrum.

Tim Cook v loňském roce navštívil Dubaj i Abu Dhabí, kde podle jmenovaného webu bude druhý Apple Store v nákupním středisku Yas Mall. Největším jablečným obchode se v současnosti pyšní londýnská Covent Garden. Jeho rozloha je přes 3700 metrů čtverečních.

Spojené Arabské Emiráty jsou výborným místem pro výrobky s nakousnutým jablkem, neboť se jedná o 19. nejbohatší zemi světa, která je cílem turistů a trhem s luxusním zbožím. Prozatím zde můžete nakoupit Apple produkty v síti prodejen iStyle, kterou znáte i z Česka.

Zdroj

Samsung nebude možná platit vysokou pokutu

02Dlouholetý spor, který vede Apple se svým jihokorejským rivalem o porušení patentů, byl zakončen verdiktem soudu, který ukládal Samsungu zaplatit 930 milionů dolarů. Ten se proti tomuto rozhodnutí odvolal. Podle odvolacího soudu Samsung porušil patenty, ale nenarušil to, jak je iPhone vnímán. Jinak řečeno vyrobení podobně vypadajícího přístroje není porušením patentu.

Soud nižší instance musí své dřívější rozhodnutí přehodnotit a snížit pokutu o 382 milionů dolarů.

V nejhorším případě získá Apple polovinu původně požadovaného miliardového odškodnění.

Zdroj

Spotify možná nebude zdarma

03Podle serveru Digital Music News je vysoce pravděpodobné, že Spotify přejde ze současného bezplatného provozu s reklamami na provoz s tříměsíční zkušební dobou. Smyslem této změny je získat více platících uživatelů.

Toto rozhodnutí je nejspíš výsledkem tlaku, který nahrávací společnosti vyvíjejí, ve snaze získat více finančních prostředků. Určitý podíl na tom má jistě Apple, který připravuje svou vlastní streamovací službu a rozhodně nemá v úmyslu poskytovat ji zcela zdarma.

Mezitím, co vyjednávání probíhají, oznámila společnost Spotify, že připravuje pro své posluchače další novinky, jako jsou inteligentní seznamy, podcasty, nehudební obsah a videa.

Jak to v oblasti streamovaného obsahu bude vypadat a zda nebudou ochuzeni neplatící uživatelé, se velice brzy dozvíme.

Zdroj

iOS 9 bude zaměřeno na bezpečnost

04Již příští měsíc se z největší pravděpodobností dočkáme nové verze mobilního operačního systému s označením 9. Podle dostupných informací bude „devítka“ zaměřena na stabilitu a bezpečnost.

Měla by obsahovat úpravy v řídícím kódu celého systému, které výrazně stíží stále ještě populární jailbreak a případnou instalací škodlivého či neautorizovaného softwaru.

Další výraznou změnou bude využití cloudové služby iCloud Drive pro aplikace jako jsou Poznámky, které v současné době komunikují pomocí IMAP a jsou ukládány na emailových serverech a Kalendář i Připomínky, které využívají CalDAV.

Rovněž by se neměla opakovat situace z předchozích let, kdy nová verze operačního systému nebyla určena pro starší zařízení. iOS 9 by naopak měl být optimalizován tak, aby plynule běžel na iPhone 4S i starších iPadech.

Zdroj