Apple novinky: 19. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě devatenáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple vytáhl do boje se Spotify

01S blížící se úvodní keynote vývojářské konference WWDC sílí také tlaky Applu na vydavatele hudebního obsahu.

Podle prozatím uveřejněných informací bude během této zahajovací události představena nová tvář služby Beats Music, která by měla za poplatek nabízet streamovanou hudbu. A v tom je celý kámen úrazu. Proč by měl zákazník platit, když stejnou službu získá u konkurence zadarmo, pokud strpí nějaké ty komerční přestávky.

Proto se Apple rozhodl zahájit vyjednávání s distributory hudby o cenách. Záměr je konkurenci v podobě Spotify vyřadit ze hry tím, že tlačí hudební společnosti k úpravě licenčních smluv. Hodlá k tomu využít svou dominanci na trhu.

Jeho iniciativa se vůbec nezamlouvá americkým úřadům, které v tomto směru zahájí vyšetřování.

Zdroj

Microsoft možná přejmenuje Skype

02Na základě rozhodnutí Soudního dvoru nebude moci Microsoft v EU registrovat značku Skype. Je údajně velice podobná jménu televize Sky.

Tato společnost zahájila soudní jednání ještě před tím, než byl Skype v roce 2011 oficiálně koupen washingtonským gigantem. Ten se hodlá proti tomuto rozhodnutí odvolat. Obává se totiž toho, že by Sky mohla po něm požadovat licenční poplatky za využívání jejich registrační značky.

Podobným procesem si obě společnosti prošly již v roce 2013, kdy nejvyšší soud ve Velké Británii shledal název cloudové služby SkyDrive příliš podobný se jménem již registrované televize. Výsledek sporu vedl k přejmenování služby na OneDrive.

Zdroj

Dobíjecí náramky k Apple Watch nebudou

03Jen několik dní po zahájení prodeje jablečných hodinek se začaly množit zkušenosti s nedostačující kapacitou baterie. Hodinky při běžném používání vydrží zhruba den, pokud nejste příliš aktivní. V opačném případě se může stát, že večerní cvičení si hodinkami již nezaznamenáte.

Menší společnosti se nechaly slyšet, že připravují náramky, které by mohly tento problém hravě vyřešit. Budou totiž nabíjet hodinky pomocí náramků. Mohly by k tomu využívat jednak technologii podobnou současné nabíječce hodinek, nebo speciální konektor, který lze nalézt v jedné z kolejniček, kam se části náramku zasouvají.

Veškeré plány vynalézavých výrobců zhatil Apple svými podmínkami, pro výrobu doplňků k hodinkám. V dokumentu uveřejněném v uplynulém týdnu přímo zakazuje náramkům jakékoli dobíjení hodinek. Obává se možných zdravotních problémů, které může takový náramek u majitele vyvolat. Rovněž poukazuje na nebezpečí nedostatečné přesnosti zabudovaných senzorů.

Otázka je, zda se výrobci budou jeho vůlí řídit.

Zdroj

Apple získal ocenění od nevidomých

04Americká nadace nevidomých udělí jablečné společnosti speciální cenu Helen Keller za funkce VoiceOver a Accessibility. Dalšími oceněnými budou herec Charile Cox, hudebník Ward Marston a farmaceutická společnost Vanda Pharmaceuticals.

Nadace každoročně vybírá firmy a jednotlivce, kteří se nějakým způsobem zasloužili za zlepšení životní úrovně nevidomých. Apple svou funkcí VoiceOver popisuje vše, co se na displeji mobilních zařízení odehrává a spolu s dalšími funkcemi dovoluje bezproblémové ovládání lidem s poruchami zraku. Kalifornská společnost tuto cenu získala již dříve v roce 2009.

Funkce usnadňující práci s telefonem a tabletem pomalu pronikají také do operačního systému OS X a staly se rovněž součástí nedávno uvedených hodinek.

Zdroj