S Frankem Meeuwsenem o Evernotu, prezentaci a iCONu [rozhovor]

Na festivalu iCON Prague 2015, který startuje již tuto sobotu, bude jedním z řečníků Frank Meeuwsen. Pozvali jsme si ho na slovíčko.

frank_meeuwsenFrank Meeuwsen je jedním z předních lektorů Evernote, který na iCONu vystoupí hned ve dvou blocích: v sobotu 25. 4. od 11:15 v rámci iCONference povede přednášku s názvem Opravdu znáte Evernote?, v neděli 26. 4. 2015 pak praktický iCON Trénink nazvaný Kouzla s Evernote (od 10:30 hodin).

Dotaz: Jak je to s vámi a Evernote? Jak jste se k tomuhle pokladu vlastně dostal a jak jste se stal certifikovaným lektorem Evernote?

Odpověď: Je to už deset let, co jsem objevil předchůdce Evernote. Ale to vůbec nebylo takové Evernote, jaké známe dnes. Až v roce 2008 došlo k remaku a já jsem byl tehdy v beta týmu. Ale Evernote jsem začal opravdu využívat až v roce 2010, když jsem začal pracovat sám na sebe. A Evernote bylo stále lepší a lepší a to jak v desktopové tak i mobilní verzi. V té době jsem byl také šéfeditorem v Lifehackingu a hodně jsme psali o tom, co všechno se dá s Evernote dělat.

V roce 2012 jsem se podílel na tvorbě e-booku o Evernote, což zaujalo evropský tým Evernote ve Švýcarsku. Požádali mě, abych se stal ambasadorem Evernote v Holandsku. A v roce 2014 Evernote zahájil svůj Evernote Business Certified Consultant Training a já jsem byl opět v jejich beta týmu.

Takže tak nějak jsem se stal certifikovaným lektorem Evernote.

Dotaz: Já používám Evernote jako svůj externí mozek. Uložím si do něj různé informace a potom je vždycky rychle najdu. A jak používáte Evernote vy? Využíváte nějaké doplňky?

Odpověď: Existuje spousta způsobů, jak využívat Evernote a pro většinu z nás to je archív poznámek, myšlenek, lístečků a účtenek. A tohle platí i pro mě. V Evernote mám celou svoji osobní administrativu a je to pro mě záloha mé obchodní administrativy. Stále přemlouvám svoji účetní, aby začala používat Evernote.

Já ale používám Evernote i pro svoje projekty. Například teď mám rozdělaný jeden velký projekt pro T-Mobile a vše, co s tím souvisí, si ukládám v Evernote.

Kromě toho Evernote využívám taky jako zálohu svého instagramového účtu a checkinů na Swarmu/FourSquare. Je to prostě druh osobního deníku, který si vedu.

A Webclipper je pro mě každodenní spásou. Prostřednictvím Gmailu a Outlooku si snadno odesílám různé soubory do Evernote.

Dotaz: Používáte jinak Evernote na Macu, iPhonu a iPadu?

Odpověď: No, na iPhonu je to víc o vyhledávání. potřebuji nějaké pdf nebo výstřižek a tak to vyhledám. Na Macu spíš dělám takovou tu opravdovou práci jako je psaní a organizování svých poznámek. No a iPad je něco mezi tím. Rád si na něm čtu a ukládám články, ale díky jeho rozměrům mám tendenci si na iPadu svoje poznámky i organizovat.

Dotaz: Jak vidíte budoucnost tohohle úžasného nástroje? Jak budeme Evernote využívat třeba za dva tři roky?

Odpověď: Jako ambasador a certifikovaný lektor Evernote mám příležitost být v užším kontaktu s týmem ve Švýcarsku a účastnit se konferencí v San Franciscu. Bohužel ale, můj odhad není o nic lepší než kohokoliv jiného.

Evernote má tradici a je prvním, kdo rozšiřuje svoji aplikaci do nových zařízení a to ať už se jedná o Pebble před pár lety nebo o Apple Watch v současnosti. Díky tomu se stále objevují nové způsoby využití Evernote.

Kromě toho, Evernote chce být ústředním místem, kde můžete dělat svoji práci a to tu nejlepší práci ze všech. Pro Evernote je výzvou staré paradigma, na které jsme zvyklí z kancelářských aplikací jako je Word a Powerpoint. Například Powerpoint využívá většina z nás tehdy, když chceme ukázat, jak daleko jsme se svojí prací.

Tohle by mělo být s Evernote mnohem jednodušší. Jak často něco tisknete, když to chcete sdílet se svým týmem. A přitom není nic jednoduššího než to sepsat a digitálně sdílet s ostatními. Díky Evernote můžete sepsat nějakou myšlenku, sdílet ji s ostatními a s ostatními ji taky upravovat a rozvíjet a to stále v jedné verzi a ne rozesílat spoustu variant ostatním kolegům mailem.

Takže si myslím, že Evernote se zaměřuje na spolupráci mezi členy týmů, díky čemuž lidé budou moci dělat skutečnou práci a ne pořád jenom něco vyhledávat a rozesílat.

Dotaz: Proč by měli naši čtenáři přijít na vaši prezentaci a váš workshop? Co se bude řešit?

Odpověď: Chci lidem ukázat, že Evernote dokáže být víc než jenom archívem náhodných výstřižků a naskenovaných dokumentů. Evernote ale nemusí být ani nástroj vaší produktivity. Evernote prostě může být čímkoliv chcete.

Taky chci ukázat některé skvělé způsoby využití Evernote a některé úžasné doplňky, které se s Evernote dají využít.

Chci prostě ukázat, že Evernote je nepopsaný list a vy jste ti umělci, kteří z něho mohou vytvořit něco velkého.

Screenshot 2015-04-23 at 19.56.12

Za SuperApple.cz se ptal Petr Mára.