Apple novinky: 17. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě sedmnáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

iPhone pomáhá chránit teroristy

01Tvrzením v nadpisu potvrdil manhattanský okresní prokurátor Cyrus Vance, ml. svůj postoj k zabezpečení mobilních přístrojů. Během telefonního rozhovoru pro místní rádiovou stanici prohlásil, že Apple vytvořil nebezpečný telefon. Nemůže být totiž zpřístupněn ani z rozhodnutí soudu, který má právo nahlédnout do jeho dat. Díky tomu je iPhone ideálním nástrojem pro teroristy.

Vance se připojil k vedoucímu FBI, generálnímu prokurátorovi a britskému ministerskému předsedovi v boji proti zabezpečení mobilních zařízení.

Apple začal šifrovat data ve svých přístrojích s příchodem iOS 7, následován Googlem s kompletním šifrováním disku v operačním systému Android Lollipop.

Zdroj

Apple a ochrana životního prostředí

02Kalifornská společnost zveřejnila zprávu o svém vlivu na životní prostředí během fiskálního roku 2014. V materiálu se hovoří o tom, že Apple využívá solární, větrnou a tepelnou energii k pohánění necelých 90 % svých datových center. Na druhou stranu obsahuje přiznání, že spolu se svými dodavateli bylo vyprodukováno 34,2 tun skleníkových plynů.

Budovy, které Apple staví, vybavuje kvalitnějším osvětlením, klimatizací a kanalizací v zájmu snížení uhlíkové stopy a rovněž aktivně podporuje dopravu svých zaměstnanců hromadnými prostředky.

Nové jablečné „velitelství“ bude z 95% vystavěno z obnovitelných materiálů a bude využívat volně dostupné zdroje energie i recyklovanou vodu.

Ve zprávě je zdůrazněn fakt, že Apple ve všech svých obchodech po celém světě zajišťuje bezplatný sběr starých zařízení a během roku 2014 zajistil 230 milionu kg elektrického odpadu.
Ze svých výrobků rovněž odstranil PVC, beryllium a ftaláty.

Nejen ve svých budovách, ale také u svých dodavatelů klade důraz na snížení energetické náročnosti výroby komponent, což vedlo k 72 % snížení uhlíkových emisí.

Zdroj

Personální změna v PR

03V minulém vydání Apple Novinek jsme vás informovali o jmenování nového vedoucího oddělení vztahů s veřejností. Stal se jim Steve Dowling.

Natalie Kerris, po této události oznámila svůj odchod ze společnosti. Její pozice v oddělení rostla poté, co firmu opustila Kattie Cotton a nejspíš očekávala, že se stane její nástupkyní. Spolu s Dowlingem usilovala o post vedoucího. V Applu pracovala dlouhých 14 let a hlavní úsilí vložila do kampaní pro iPhone.

Zdroj

Nokia nabízí Applu své mapy

04Severská mobilní společnost Nokia nabízí k prodeji svou mapovou divizi HERE. Mezi potenciální zájemce z řad předních technologických společností zařadila také Apple. Za své mapy požaduje platbu 3,2 miliard dolarů. Divize HERE je v posledních letech prodělečná a Nokie má v úmyslu zaměřit se na vývoj mobilních přístrojů a zvýšit svou konkurenceschopnost vůči Huawei. Pro tyto účely pořídili seveřané za 15,6 miliard euro společnost Alcatel-Lucent, aby se stala největším dodavatelem síťových komponent pro mobilní přístroje.

Mapové podklady by Applu výrazně pomohly zlepšit jejich stávající Mapy, které se od uvedení potýkaly s velkými problémy. V současné době se na zlepšení dat podílí rovněž uživatelé sami svými připomínkami a další interní týmy vedeny kvalitními odborníky, mezi nimiž je také bývalý vedoucí pracovník divize HERE.
Počátkem roku se na App Store objevila aplikace HERE, která nabízí offline navigaci a je ke stažení zdarma.

Zdroj

Zranitelnost iOS zařízení

05Pracovníci společnosti Skycure objevili zajímavou chybu související se SSL certifikáty. Ta způsobuje pád aplikací běžících na iOS 8 a mnohdy také nedobrovolný a opakovaný restart celého zařízení.

V běžném používání dochází k tomu, že uživatel manuálně připojí své zařízení na nejbližší dostupný WiFi hotspot. Hackeři mohou tohoto jednání využít například tím, že vytvoří fiktivní hotspot se stejným jménem jako mají přístupové body operátorů a tím zajistí opakované připojení, bez jakéhokoli zásahu uživatele.

Aplikace, která se poté pokusí navázat zabezpečené spojení se svým serverem, přestane fungovat a způsobí pád celého systému. V některých případech může docházek k opakovaným restartům přístroje, dokud se jeho majitel nedostane z dosahu uměle vytvořené WiFi sítě.

Společnost Skycure reportovala Applu své zjištění a věří, že se jim podařilo tuto chybu v poslední aktualizaci 8.3 opravit.

Zdroj