Apple novinky: 16. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě šestnáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple Pay v Číně a Británii

01Vývojáři byli ujišťováni, že v nedávno uvolněné verzi 8.3 mobilního operačního přibude podpora karet UnionPay. To se však nestalo. Důvodem jsou stále pobíhající jednání Applu se státní společností UnionPay, která spravuje platební karty a čínskými bankovními ústavy.

Místní banky i vydavatel karet příliš nesouhlasí s procentním podílem, který by Applu z každé transakce připadl.

V USA je tomu tak, že vydavatel karet si nechává dvě procenta z každé transakce a z nich ještě přenechává kalifornské společnosti 0,15%. Možná vám tato část nepřipadá velká, musíte však vzít v úvahu obrovský objem platebních transakcí.

Čínské bankovní domy argumentují tím, že i tak malá část by pro ně znamenala příliš velkou sumu a tu nechtějí zahraniční společnosti obětovat.

Apple by sice mohl spustit svou platební službu bez podpory velkých finančních institucí, bez spolupráce s UnionPay to bohužel nepůjde.

Podobnému problému čelí vyjednávací týmy také ve Velké Británii. Zde se předpokládal nástup Apple Pay v první polovině letošního. Ani tento očekávaný termín nebude splněn.

Zdroj

Vývojářská konference oznámena

02Apple oficiálně oznámil termín konání červnové vývojářské konference WWDC. Probíhat bude v Moscone West od 8. do 12. 6. a lístky jsou již k dostání.

Úvodní prezentace konference je již tradičně věnována novým verzím operačních systémů iOS a OS X. Letos se očekává, že uvidíme představení iOS 9, která se zaměří spíše na stabilitu a zlepšení výkonu. Zásadní změny se neočekávají.

Mezi novinkami by se mohla objevit nová hudební služba založena na Beats Music a také webová televize pro Apple TV.

Vývojáři se nejspíš dočkají nástrojů Watch SDK pro tvorbu nativních aplikací pro jablečné hodinky, které nahradí stávající WatchKit.

Zdroj

Apple koupil izraelskou společnost

03Společnost LinX se specializuje na optiku pro mobilní přístroje. Snaží se dosáhnout kvality jednookých zrcadlovek. Podle zprávy, kterou LinX vydala v loňském roce, došlo v jejich vývoji k výraznému pokroku. Podařilo se jim vyvinout optiku tak kvalitní, že předčí většinu dnes dostupných mobilních kamer a zároveň je výrazně menší.

Apple LinX pořídil za 20 milionů dolarů a získané technologie hodlá využít ve svých připravovaných mobilních zařízeních.

Zdroj

PR má nového šéfa

04Po dlouhém hledání připadla pozice vedoucího oddělení pro vztahy s veřejností Stevu Dowlingovi. Původní vedoucí Katie Cotton odešla do předčasného důchodu v roce 2014 a od té doby probíhaly intenzivní snahy najmout specialistu, který bude pokračovat v nastaveném směru tohoto oddělení. Během vedení Katie se komunikace společnosti výrazně zlepšila a otevřela.

Některé zprávy hovořily o tom, že Apple bude hledat nástupce mimo firmu a v hledáčku byl i bývalý mluvčí prezidentské kanceláře.

Steve Dowling, vedl oddělení jako prozatímní vedoucí několik měsíců a vzhledem k tomu, že se ve své dočasné roli osvědčil, byl Timem Cookem zbaven titulu prozatímní. Jeho fotografie se objevila na oficiálním webu společnosti po boku ostatních vrcholových manažerů.

Zdroj

Scott Forstall jako poradce

05Server WikiLeaks uveřejnil data získaná hackery útokem na filmaře ze Sony Pictures. Z dostupných informací je možno zjistit, že bývalý vedoucí vývoje mobilního operačního systému iOS Scott Forstall se v roce 2014 stal poradcem společnosti Snapchat. Díky svému novému postu získal v akciích firmy 16,5 milionu dolarů. Emailová komunikace dokazuje, že Snapchat vyplácel více svých zaměstnanců, žádný však nedostal takový obnos jako Forstall.

Bývalý vedoucí opustil Apple v na konci roku 2012 a v jeho funkci jej nahradil Craig Federighi. Forstall po svém odchodu pomáhal začínajícím společnostem a věnoval se charitativní činnosti.

Zdroj