Apple novinky: 14. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtrnáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Tim Cook věnuje svůj majetek

01Zahraniční web Fortune.com uveřejnil rozsáhlý článek věnovaný současnému šéfovi jablečné společnosti. V příspěvku se zaměřuje na srovnání jeho vedení firmy s tím, které praktikoval Steve Jobs.

Mimo jiné z článku vyplynula zajímavá novinka. Tim Cook se rozhodl veškerý svůj majetek věnovat na charitativní účely. Stane se tak poté, co svému desetiletému synovci zaplatí vzdělání. Cookův současný majetek se odhaduje na 120 milionů v akciích Applu s tím, že dalších 660 milionů v budoucnu získá.

Zdroj

Beats Music bude mít konkurenci

02Apple a jeho nepřímo vlastněná hudební služba Beats, kterou akvizicí získal, bude mít vážnou konkurenci.

Producent a muzikant Jay Z ohlásil svou streamovací službu Tidal, pro kterou údajně připravil exkluzivní smlouvy s významnými jmény jako je Madona, Kanya West a Daft Punk.

Apple připravuje představení vlastní hudební služby a to nejdříve na úvod letošní konference WWDC jako součást nové verze iOS 8.4. Původní odhadovaná měsíční sazba za tuto službu 5 dolarů byla navýšena na 7,99 dolarů. Důležitou osobou je frontman skupiny Nine Inch Nails Trent Reznor, který oznámil, že s Applem spolupracuje na hudebním projektu.

Zdroj

Apple rozšiřuje výměnný program

03V roce 2013 se Apple rozhodl podpořit prodeje nových modelů svých telefonů a přišel s programem odkupu starých použitých kusů. V loňském roce se tato služba rozšířila i na jablečné tablety.

V minulém týdnu Apple ohlásil, že se jeho program výměny vztahuje na mobilní telefony s konkurenčním operačním systémem. Přinést tedy mohou zákazníci Android, Windows Phone i BlackBerry a dostanou iPhone 5c, iPhone 6 nebo iPhone 6 plus za zvýhodněnou cenu. Všechny kamenné obchody prozatím tuto výměnu nedovolují. Jedná se pouze o obchody v USA, Velké Británii, Itálii, Německu a Kanadě.

Čínský trh se prozatím dočkal výměny použitých iPhonů za modely nové.

Zdroj

Ericsson vs. Apple

04Severská společnost známá svými telefony pokračuje v soudním tažení proti Applu. Respektive jsou to spíše nekonečné spirály soudních sporů, kdy se tyto dvě společnosti navzájem žalují. V lednu letošního roku jablečná společnost podala žalobu na Ericsson, jejímž předmětem jsou licenční poplatky za využívání patentů pro LTE sítě a přenosy. Apple v této žalobě tvrdí, že Ericsson požaduje nepřiměřené poplatky za využívání jejich patentů. Ericsson u soudu oponuje, že jeho licenční poplatky odpovídají skutečnému využití technologií a nejsou diskriminační.

Bývalý výrobce telefonů se však domnívá, že soudní spory se potáhnou několik let a rozhodl se, že na Apple zaútočí na jiné frontě. Podal stížnost k Americkému úřadu pro mezinárodní obchod. Tato instituce funguje poněkud rychleji než soudní spory a její rozhodnutí může Applu výrazně uškodit. Především by mohla zakázat dovoz některých výrobků do USA, což by prodeje jablečných zařízení výrazně ovlivnilo.

Společnosti jako Ericsson využívají Amerického úřadu pro mezinárodní obchod mnohdy jako zastrašující strategii a věří, že protivník v takovém případě u soudu svá obvinění stáhne.

Zdroj