MacBook se vrací. Je hezčí, lehčí, pomalejší a dražší

Spekulovalo se o tom, že Apple představí nový MacBook Air. Místo toho ale došlo k obnovení řady MacBook, na kterou se již téměř zapomnělo.

Nový MacBook je však více Air, než všechny předcházející Airy. Vyžádal si vylepšení všech dosavadních technologií. Váží pouze 0,92 kg, v nejsilnějším bodě má 13,1 milimetrů, je tak o 24 procent tenčí, než MacBook Air 11″. Je vyroben z kovu i přesto, že obsahuje antény. Klávesnice je plnohodnotná svou velikostí a nabízí nový typ tlačítek. Až doposud klávesnice používaly nůžkový mechanismus, Apple vyvinul motýlí mechanismus, který je o 40 % tenčí a psaní přesnější. Otázkou je, zda však již nebude jejich zdvih příliš nízký. Klávesnice je samozřejmě podsvícená.

Rozměry počítače jsou 0,35 – 1,31 × 28,05 × 19,65 cm.

[HTML1]

Displej má úhlopříčku 12 palců a jde o displej s rozlišením 2 304 × 1 440 obrazových bodů. Displej je daleko více blíže k okrajům, než v případě předchozího modelu a podle informací Applu spotřebovává méně energie při stejné energetické náročnosti, jako dříve používané Retina displeje. Nicméně nejásejte z vysokého rozlišení, protože zobrazení podporuje pouze škálovaná rozlišení 1 440 x 900 bodů, 1 280 x 800 bodů a 1 024 x 640 bodů. Vyšší či dokonce nativní rozlišení nebude možné bez utilit třetí strany použít.

Screenshot 2015-03-10 at 09.19.46

Trackpad obsahuje čtyři tlakové senzory a hmatovou odezvu Taptic Engine, kterou je možné přirovnat k vibrační odezvě známé z mobilních telefonů. Můžete si nastavit odezvu na kliknutí přímo v operačním systému, senzory dokáži snímat daleko více přesněji typ a sílu kliknutí. Systém a aplikace pak budou rozlišovat, jestli šlo o běžné nebo silné klepnutí a podle toho zvolí příslušnou aplikaci.

Jde o první MacBook v historii se zcela pasivním chlazením. Základní deska je velmi malá, je o 67 procent menší než základní deska v nejmenším MacBooku Air. Zbývající prostor je vyplněn bateriemi. Baterie nejsou klasicky hranaté, ale vyplňují i oblouky, díky čemu může nabídnout 9 hodin kancelářské práce nebo 10 hodin přehrávání z iTunes.

Používá procesor Core M 1,1 GHz se schopností dynamického přetaktování na frekvenci až 2,4 GHz. Otázkou však je, zda budete schopni při zcela pasivním chlazení této frekvence dosáhnout na delší dobu. Procesory Core M totiž v případě zahřátí snižují základní frekvenci často o více než polovinu, vinou čeho se počítače jimi osazené stávají nepříjemně pomalými. Uvidíme, třeba si s tím Apple poradí lépe, než konkurenční výrobci, kteří tyto čipy ve svých počítačích již používají.

Screenshot 2015-03-10 at 09.20.06

Samotný výkon procesoru Core M není příliš zázračný, obecně můžeme tvrdit, že i základní MacBook Air 11” se svým procesorem z rodiny Core i5 bude daleko výkonnější. Uvidíme, co ukáží první praktické testy, nicméně se na základě našich zkušeností obáváme, že nový MacBook bude spíše stylovým počítačem pro nenáročnou webovou a kancelářskou práci, případně cestovním doplňkem k velkému stolnímu počítači pro ty, kteří pracují například s fotkami nebo videem a potřebují výkon.

Grafická karta je typu Intel HD Graphics 5300, operační paměti je 8 GB a nabídne SSD o kapacitě 256 GB.  To jsou již parametry, které lze považovat pro primárně přenosný počítač za dostatečné pro většinu činností.

[HTML2]

Periferie se připojují jedním konektorem typu USB-C. Ten slouží jak pro připojení dat, tak i pro připojení monitoru či napájení. Apple tak opouští magnetický MagSafe konektor a vrací se ke klasickým zástrčkám. Nevím jak vy, za mě jde o krok zpět ve vývoji. Jakmile si totiž jednou zvyknete na jednoduše odpojitelný konektor MagSafe, vytahování klasické zástrčky vám již nikdy nepřijde jako příjemné. Škoda, velká škoda.

Společně s tímto novým konektorem můžete také zapomenout na DisplayPort nebo Thunderbolt. Ani jedno rozhraní notebook neobsahuje a ani z použitého konektoru je nejde “zredukovat”. To v praxi znamená, že všechny periferie budete muset připojovat přes USB a pokud máte koupeny disky s Thunderboltem, pak přechod na MacBook ještě zvažte.

Screenshot 2015-03-10 at 09.19.36

Stejně tak budete omezeni co do možnosti připojení externího monitoru. Ten totiž připojíte buďto prostřednictvím starého VGA rozhraní (určeného především pro připojení projektorů), nebo HDMI rozhraní. A to jen prostřednictvím patřičně drahé redukce, a s poměrně nízkým rozlišením 1080p – vyšší rozlišení na výstupu MacBook podle informací Applu nepodporuje. A to je opět škoda, jelikož vede k výrazně nižší použitelnosti.

Nicméně dá se předpokládat, že časem ještě patřičná redukce obsahující DisplayPort přibude, protože Apple v popisu schopností grafické části MacBooku hovoří o podpoře jednoho externího displeje s nejvyšším rozlišením 3 840 × 2 160 obrazových bodů. Alespoň trocha naděje do budoucna.

Abyste tedy k počítači mohli připojit cokoli mimo napájení, budete potřebovat kabel nebo redukci. Apple je pro vás má, na jejich ceny se však raději podívejte sami.

Mimo konektoru USB-C pak najdete na MacBooku pouze sluchátkový analogový výstup. Jenže díky alespoň za něj.

Ostatní výbava patří mezi běžný standard: Wi-Fi typu 802.11ac, Bluetooth ve verzi 4.0. Velkým překvapením je však FaceTime kamera s rozlišením jen 480p, tudíž opět skok o generaci zpět.

Bude k dispozici ve stejných barvách, jako iPhony: v šedé, tmavě šedé a zlaté.

Screenshot 2015-03-10 at 09.19.25

Základní verzi bude možné koupit za 39 990 korun, za vyšší model pak dáte rovných 47 990 korun. Ta oproti základní verzi nabídne procesor s taktem 1,2 GHz a dvojnásobek SSD úložiště. Přijde vám to mnoho? Tak si ještě připočtete cenu za potřebné redukce, abyste k počítači připojili alespoň flashdisk nebo externí disk.

Začne se prodávat ve vybraných zemí 10. dubna, Česko mezi nimi dle všeho není.

4 komentáře: „MacBook se vrací. Je hezčí, lehčí, pomalejší a dražší

  • avatar
    10. 03. 2015 (10:25)
    Trvalý odkaz

    Nový MacBook se svými možnostmi v dnešní době (co se připojení a výkonu týče) blíží prvnímu MBA (s výkonem a možnostmi vztaženými k té době) s tím rozdílem, že alespoň MBA měl MagSafe konektor na napájení.

    Po zpackaném Yosemitu, který svým vzhledem a barevnou přehledností připomíná omalovánky pro slepé, je to další krok k obyčejnému, tuctovému zboží. Napřed se přecházelo z barevného prostředí na šedé – důvod byla elegance, jednoduchost, čistota, linie – alespoň to nám tvrdili. Co se změnilo, že je Yosemite zmalovanější než nejlevnější lehká holka v Perlovce?

    Apple, kdysi dobrá značka, která se snažila dělat věci jinak – lépe a inovátorsky. Dnes věci dělají jinak – dráže.

    Copak je Apple opravdu tak neschopný a po smrti Jobse neumí udělat udržet a vylepšit již hotové? Průlomové věci se neobjevují každý den, to chápu ale proč každý rok mít nový MacOS, proč ho nevydávat 1x za 2 roky ale odbugovaný, odladěný k dokonalosti?

    Snaží se nás Apple snad zmást chozením v kruhu? Teď parodie na první MBA, ale co příjde pak? Ohromí nás iPhonem který nic neumí, ale stojí 399$ s úpisem k AT&T na 2 roky? Nebo nám snad ukážou revoluci v poslechu hudby a začnou opět prodávat iPod Classic? Budou u MBA praskat klouby? iPhonům fialovět displeje? Vrátí všechny porodní bolesti v novém hávu jen s tím rozdílem, že teď budu dražší?

    Z Applu se stala firma, která vyrábí snad již jenom POUHÉ módní doplňky. Stala se z něj firma, která neumí překročit stín vlastního otce, který ji napřed skoro zničil. Apple se stal za svého života svým vlastním stínem.

    Hotovo, balíme to přátelé, byly to pěkné roky a můžeme povídat dětem jak jsme byli při zrodu legendy která pak sama sebe zničila – poslední ať v Cuppertinu zhasne.

    • avatar
      10. 03. 2015 (11:06)
      Trvalý odkaz

      Sám bych to neřekl lépe. Děkuji za super komentář.

    • avatar
      10. 03. 2015 (17:31)
      Trvalý odkaz

      Hodnocení notesa sdílim ale vzhled OS X vidim jinak. Spíš teda opačně. Tiger, Leopard… to byly hezký a barevný systémy, s 3D detailama. Pak všude hnusná šeď (jabko už dávno neni duhový nebo alespoň modrý). má to hnusný posuvníky (proč zmizely krásný modrý teploměry ?) atd atd. Yosemit mi přijde hnusně 2D (už i semafor je jako omalovánka pastelkama) a jakoby v mlze. něco jako Wokna 8.

  • avatar
    10. 03. 2015 (13:24)
    Trvalý odkaz

    Pěkné shrnutí. Škoda jen toho „více blíže“ a „více přesněji“.

    Technická: „…najdete na MacBooku pouze sluchátkový analogový výstup.“
    „Headphone/optical digital audio output (minijack)“ zdroj: http://www.apple.com/macbook/specs/

Komentáře nejsou povoleny.