iThoughtsX: Kanón na vrabce [Zkušenosti]

Myšlenkové mapy jsou prostě trendy. Na iOS seženete hromady různých aplikací, které vám při jejich tvorbě pomohou. A desktopovou verzi jedné z nich máme možnost zrecenzovat právě dnes.

Když zabrousíte na iOS App Store a vyhledáte aplikace pro práci s myšlenkovými mapami, určitě neminete iThoughts. Aplikace od toketaWare pravidelně okupuje nejvyšší příčky ve své kategorii, nutno podotknout, že oprávněně. Je nabušená množstvím funkcí, které jsou přitom elegantně schovány a celá přitom na oko působí minimalisticky. Do úst se nám dere otázka; zvládá větší sourozenec vše stejně dobře?

[HTML1]

Už po prvním spuštění iThoughtsX se budete cítit jako ryba ve vodě. Tedy za předpokladu, že používáte iOS verzi. Noví uživatelé mohou chvíli tápat. Naštěstí po pár minutách pátrání v menubaru zjistíte, že všechny potřebné funkce jsou logicky seskupeny do kategorií.

iThoughtsX_prostredi

Základní okno se snaží co nejvíce budit dojem známého. Veškeré ikonky pravděpodobně budete znát z mobilní aplikace. Pokud nikoli, stačí prozkoumat jednotlivé symboly. Jsou jednoduché na zapamatování i naučení. Jak již bylo řečeno, tvorbu myšlenkové mapy můžete zahájit pomocí příkazů z menubaru, anebo kliknutím na patřičnou ikonku. Mnohem lepší však bude, když se naučíte jednotlivé klávesové zkratky. Přeci jen, tok myšlenek je lepší zachycovat tak, jak vám přichází na mysl. Klikání a přejíždění kurzorem všemožně po obrazovce zbytečně zdržuje.

Tip: Pro vytvoření potomka stačí zmáčknout klávesu Tabulator. Sourozence vytvoříte stlačením Enter (musíte mít označenu příslušnou buňku). Hyperlink vložíte kombinací kláves Commad + K. Komentář pak Command + Shift + K. A celou myšlenku i s navazujícími jednoduše smažete klávesou Backspace.

Aby nebyla mapa zbytečně monotónní, dává autor k dispozici celou plejádu šablon. Z nich si jde jednoduše vytvořit vlastní, jelikož téměř každá vlastnost jde dále upravit. A v tom je zmiňovaná síla iOS verze. Na první pohled se tváří minimalisticky, ale zvládá opravdu detailní nastavení parametrů, přesně dle vašich představ.

iThoughtsX_export

Na rozdíl od ostatních aplikací to ale pouhým namalováním nekončí. Lze přikládat přílohy (obrázky, soubory, hlasové poznámky), webové odkazy (http:// i mailto: ), emotikony (zvlášť vychytané – v iThoughtsX je celá sada emotikonů pomáhajícím odlišit kontext jednotlivých buněk). Pakliže ani to vám nestačí, vězte, že tím nekončíme.

Pokud máte rádi metody plánování času a různé úkolovníky, přijdete si i zde na své. Každá myšlenka může totiž fungovat jako samostatný úkol z celku (projektu). Prostý úkolovník tak nabývá naprosto nové dimenze. Nejen, že vidíte barvičky, ale u každá buňka má parametry priorita a stav. Takže snadno přeskládáte více prioritní úkony před méně a průběžně můžete zaznamenávat pokrok jejich realizace. Úkoly spolupracují i s kalendářem. Stále máte málo? Dobře. Dvěma klepnutími myši snadno buňku exportujete a pošlete emailem formou připomínky v kalendáři. Jednoduché a efektivní.

iThoughtsX_sablona_uprava

Tak, více toho iThoughtsX už určitě neumí. Překvapím vás – umí. Tažením proužku horní lišty získáte nekonečné plátno pro poznámky. Zde můžete psát libovolný text, který vás při tvorbě myšlenkové mapy napadne, anebo s jejím obsahem jakkoli souvisí. Samozřejmě, že jej můžete libovolně formátovat od řezu písma, přes velikost až po barvu. Komu by bylo i toto málo, aplikace umí pracovat s markdownem. Srdce nejednoho fanouška značkovacího jazyka zaplesá.

Jako třešnička na dortu působí synchronizace veškerého obsahu přes Dropbox. V poslední aktualizaci se není nutné o nic starat. Po povolení přístupu si aplikace zařídí nezbytné sama.

Abych jen nechválil, bude nutné prohlédnout druhou stranu mince. iThoughts ani iThoughtsX nezvládají práci s iCloud Drive, a tím nevyužívají plně potenciálu jablečného ekosystému. Je to proto, že vývojář se rozhodl poskytovat aplikaci i mimo Mac App Store. Tím ale ztrácí právě možnost integrace do iCloudu. Craig Scott to obhajuje tím, že EDU a množstevní slevy nelze pohodlně vyřizovat.

Závěrečný verdikt asi nikoho nepřekvapí. iThoughtsX zvládá vše přesně podle představ a je to skutečně dobře udělaná desktopová verze mobilních iThoughts. Škoda jen, že nenabízí žádné unikátní funkce navíc. Když uvážíme fakt, že jde o práci jediného člověka, musíme známkou nejvyšší.

iThoughtsX_qrcode Aplikace: iThoughtsX

 Autor: Craig Scott, toketaWare
 Hodnocení: 5/5
 Cena: 47,99 EUR Mac App Store (945 Kč toketaWare eshop)

 Klady: minimalistický vzhled, komplexní funkce, úkolovník, export, sdílení, synchronizace přes DropBox, markdown, rychlost aplikace
 Zápory: nepodporuje iCloud, méně líbivý design