CarFi: proměňte své auto v mobilní Wi-Fi hotspot [Představení]

Pod názvem CarFi představila společnost Huawei zajímavý doplněk do automobilu, který jej promění v přístupový bod.

Vše funguje velmi jednoduše. CarFi zapojíte do zdířky cigaretového zapalovače, vložíte do něj simkartu s datovým tarifem mobilního operátora a rázem máte celé auto i jeho nejbližší okolí pokryto Wi-Fi signálem s přístupem k internetu. Tedy jak telefony, tak i tablety všech pasažérů mají v tu chvíli přístup k internetu s jediným datovým tarifem

Zařízení podporuje rychlé datové přenosy LTE (ve verzi Cat4, tedy rychlost stahování až 150 Mb/s) a zvládne v jednu chvíli obsloužit až deset bezdrátových zařízení.

CarFi

CarFi nemá vestavěnou baterii, aktivuje se tedy s nastartováním automobilu (respektive po sepnutí napájení klíčem ve spínací skříňce). Pokud do několika minut nedojde k připojení známého zařízení, automaticky se vypne a nesvítí tak zbytečně do okolí.

Otázkou však zůstává, zda je pro toto použití vhodnější použít takto specifické zařízení svázané pouze s jediným místem, nebo raději sáhnout po univerzálnějším řešení v podobě mobilního hotspotu přímo s vestavěnou baterií, který použijete nejen v autě, ale i kdekoli jinde. Například osvědčený Samsung Mobile Hotspot, jehož recenzi znáte z podzimního čísla SuperApple Magazínu.

Huawei CarFiVýhodou je také osazení jedním USB konektorem, který můžete použít pro napájení telefonu při jízdě. Osobně bych uvítal tyto porty dva, protože v automobilu mimo mobilního telefonu potřebuji napájení také palubní kameru.

Z pohledu designu připomíná zařízení řadící páku a výrobce ve svých materiálech hovoří o použití dřeva a uhlíkových vláken. Ovšem vzhledem k tomu, že jde o čerstvou novinku představenou před několika dny jsme neměli možnost si toto tvrzení ověřit na vlastní kůži.

Cena zařízení prozatím není známá, v zámoří je však již v prodeji za cenu pohybující se okolo hranice 320 dolarů (přibližně osm tisíc korun) bez úvazku mobilnímu operátoru. A to je hodně, neboť výše zmíněný univerzálnější hotspot od Samsungu koupíte na českém trhu za výrazně lepší cenu jen lehce přesahující dva tisíce korun.