Apple novinky: 11. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě jedenáctý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Řidiči dostanou přidáno

01Před časem jsme vás informovali o žalostných pracovních podmínkách řidičů, kteří v Silicon Valley zajišťují přepravu inženýrů technologických společností. Apple přislíbil, že zajistí zlepšení.

Všichni řidiči, kteří pro něj pracují, budou mít zvýšenou hodinovou mzdu. Dále jasně definovány jednotlivé směny. Čas, jenž tráví čekáním na další jízdu, jim bude rovněž proplacen.
Podle slov jednoho z provozovatelů těchto speciálních autobusových linek, budou řidiči pracující pro Apple jedni z nejlépe placených řidičů v širokém okolí.

Apple tímto krokem pokračuje ve zlepšení pracovních podmínek subdodavatelských služeb a dodržuje tím příslib, který Tim Cook v loňském roce dal reverendu Jassiemu Jacksonovi. Ten bojuje za práva pracovníků, kteří si dle jeho slov zaslouží stejné podmínky jako kmenoví zaměstnanci společností, pro něž pracují.

Zdroj

Apple Watch Keynote

02Bezesporu nejzásadnější událostí uplynulého týdne bylo představení jarních novinek.
Nejočekávanější Apple Watch dostaly již jasné ceny a prozradily své specifikace. Modely budou tři. Sportovní odstartují svou cenu na 345 dolarech a budou ve dvou barvách. Druhý model bude z oceli a základní cena bude o 200 dolarů vyšší. Posledním luxusním modelem budou hodinky ze žlutého a růžového zlata a jejich cena začne na 10 000 dolarech. Na trhu se hodinky objeví 24. dubna.

Druhou novinkou byla nová řada notebooků. Označení nese jednoduše MacBook a svým provedením se přibližuje současnému MacBooku Air. MacBook vyniká pasivním chlazením a výrazně nižší hmotností. Ovládání je vylepšeno inovovanou klávesnicí a také touchpadem, který vyměnil stisknutí za sílu doteku. Novinka bude stejně jako iOS zařízení ve třech barvách, zlatá, stříbrná a vesmírně šedá. Na trhu bude již 10. dubna.

CIA se snaží prolomit iOS

03Americká zpravodajská služba se již několik let snaží prolomit bezpečnost iOS zařízení i jablečných stolních počítačů. Tuto skutečnost prozrazuje dokument, který unikl na veřejnost. Součástí tohoto dokumentu je také prezentace přichystaná na pravidelnou konferenci CIA.

Podle této prezentace se hackeři pracující pro vládu snaží prolomit zabezpečení iOS pomocí modifikované verze programovacího nástroje Xcode. Tato verze, jejíž distribuční cesta prozatím není jasná, by měla spolu s novou aplikací doručit do přístroje i „zpětná vrátka“, které by umožnily dodatečný přístup k datům v zařízeních.

Většina materiálů pro prezentaci se věnuje iOS a některé stránky prozrazují způsob prolomení ochrany Maců. Ke vstupu do počítačů by měla moci modifikovaná verze OSX updateru.

CIA žádnou z uniklých informací pochopitelně nepotvrdila.

Zdroj

Force Touch pro iPhone

04Apple plánuje nasazení nové technologie do budoucích modelů iOS zařízení. Force Touch umožňuje rozpoznat rozdíl mezi silným a slabým stiskem a tento rozdíl promítnout do ovládání zařízení. Tuto technologii v současnosti nabízí Apple Watch a také touchpady v představeném MacBooku i inovovaném MacBooku Air.

Podle zprávy serveru WSJ budou nový iPhone 6 a 6 plus s novou dotykovou technologií představeny závěrem letošního roku spolu s další modelovou barvou. Stávající stříbrnou, zlatou a vesmírně šedou možná doplní růžová.

Zdroj