Apple novinky: 10. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě desátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple Watch opustí USA již dubnu

01Nikdo nepochybuje o tom, že Apple na připravované konferenci představí své dlouho očekávané hodinky. Všechny spekulace ukazují na fakt, že výroba těchto chytrých zařízení jede na plné obrátky. Obavy z toho, že by se na zahraniční trhy dostaly s velkým zpožděním Tim Cook rozptýlil během své evropské cesty.

V berlínské jablečné prodejně prohlásil, že Apple Watch nebudou během svého uvedení pouze exkluzivitou amerického trhu. Během příštího měsíce měly být k dostání i v Německu. Znamená to tedy, že se nebude opakovat situace podobná iPhonu, který začínal vždy jako první v USA s vazbou na místní operátory.

Na dotaz, zda budou zaměstnanci dostávat hodinky zdarma, podobně jako tomu bylo s telefony za Jobsova vedení, Cook prohlásil, že je to velmi zajímavý nápad, nad kterým bude během svého létání uvažovat. Podle něj by všichni měli nosit hodinky s jablkem ve znaku.

Zdroj

Jablečná auta

02Během posledních dvou týdnů se hojně rojily spekulace o tom, že se Apple zaměřuje na vývoj vlastního řešení elektromobilu. Spousta zahraničních automobilek komentovala tyto zprávy. Konkurence ze strany Applu vůbec neobávají.

Jakkoli se mohly tyto zprávy o vývoji elektrického vozítka v cupertinské společnosti zdát jako novinářské kachny, jisté skutečnosti z uplynulého týdne tyto domněnky potvrzují.

Apple pod svou ochrannou známku a logo přidal ve Švýcarsku výrobky z oblasti automobilového průmyslu. Jeho právníci zažádali o zapsání různých typů dopravních prostředků jako jsou automobily, motocykly, golfová vozítka, vlaky a lodě.

Zdroj

Obama kritizuje Čínu

03Americký prezident Obama v rozhovoru pro agenturu Reuters vyjádřil svůj nesouhlas s postupem Čínské vlády, která se rozhodla bojovat s terorismem speciálním zákonem. Ten vyžaduje, aby zahraniční společnosti umožnily čínským expertům nahlédnou do zdrojových kódů svých systémů a rovněž, aby mohly zajistit vládní přístup k datům uloženým v zařízeních.

Obama řekl, že o této problematice s prezidentem Čínské republiky hovořil, a že se vyjádřil
dost jasně, jak mají být vztahy nastavené, chtějí-li obě země dále obchodně spolupracovat.

Zdroj

Společnosti ze Sillicon Valley zaplatí odškodné

04Americká federální soudkyně Lucy Koh konečně akceptovala vyrovnání ve výši 415 milionu dolarů, které musí společnosti Apple, Google, Adobe a Intel zaplatit za tajnou dohodu. Jejím předmětem bylo nenajímání zaměstnanců z jiných společností, aby tak udržely úroveň mezd na nižší hranici.

Soud odstartoval v roce 2011 a hlavním důkazem obžaloby byla e-mailová komunikace mezi Steve Jobsem a ostatními třemi společnostmi. Předposlední návrh ve výši 324 milionu připadal soudkyni jako nedostatečný.

Soudní spor bude po čtyřech letech ukončen.

Zdroj