Co mě vytáčí na iPhonu 6Plus? Tohle všechno!

Používám mobilní telefon iPhone 6 Plus od samotného zahájení prodeje. Které neduhy ovlivňují naše soužití?

iPhone 6 Plus je největším mobilním telefonem v nabídce Applu. Je nejen velký, ale také patřičně drahý. Za tu cenu však nabídne výkonný hardware, povedený vzhled, kvalitní foťák i velmi slušnou výdrž na baterie. Nicméně nechci v tomto článku opisovat naši obsáhlou recenzi, kterou jste si mohli přečíst začátkem listopadu v SuperApple Magazínu číslo 6/2014.

iphone 6 poster plusZaměřím se zde na neduhy a zápory, které jsou takovými mráčky na jinak jasném nebi vzájemného soužití. Dobré vlastnosti telefon nepozbyl žádné, i ty hlavní výtky z recenze v čele s trestuhodně malou operační pamětí stále zůstávají. Zaměřím se na ty menší, podružnější.

Takové, které v případě testování zbrusu nového zařízení odpustíte a čekáte, že budou brzy opraveny. Jsou totiž softwarové. Dnes, po téměř půl roce od zahájení prodeje a o několik dalších updatů systému je na čase si nalít čistého vína.
Ano, jsem si vědom toho, že jde o problémy softwarové a telefon samotný za něj nemůže. Nicméně jiný operační systém u něj není možné použít, tudíž musí pykat i za chyby vlastního systému a lehkomyslnost svých programátorů.

Jaké jsou tedy problémy, které mě dokáží při používání telefonu neustále vytáčet? Najdete je v následujících podkapitolách.

Problémy s klávesnicemi

iOS 8 přinesl jako jednu z novinek podporu klávesnic třetích stran. Potud pěkné, nicméně nic nefunguje tak růžově, jak by se mohlo stát. Vinou již zmíněné nevelké operační paměti se totiž musí s volným prostorem šetřit a klávesnice tak mají vyhrazenu její nevelkou část. Jenže vzhledem k tomu, že často pracují s rozsáhlými slovníky se čas od času stává, že se klávesnice takzvaně nevejde do vymezeného prostoru a systém ji bez milosti ukončí. A ono čas od času nastává v průměru dvakrát až třikrát denně. Je neuvěřitelně nepříjemné, když se vám v polovině psaného slova klávesnice ukončí a systém přepne na klávesnici systémovou.

Navíc toto chování není specifické pro jednu jedinou klávesnici, ale děje se u všech klávesnic, které jsem prozatím zkoušel.

Tím však není všem problémům s klávesnicemi konec. I pokud si nenainstalujete do systému žádnou z klávesnic třetích stran, stále můžete čelit problémům. I když trochu odlišným.

S klávesnicemi má totiž problém aplikace Mail. Opět nejméně jednou denně se setkávám se situací, kdy chci odpovědět na příchozí email. Otevře se okno s odpovědí, avšak již ne část s klávesnicí. A aplikace tak čeká, až začnu zadávat text, jenže není čím. Řešení? Návrat na domovskou obrazovku, otevření seznamu běžících aplikací a násilné vypnutí Mailu. Po novém spuštění a provedení stejného postupu již funguje vše v pořádku. Téměř vždy.

Klávesnice se ne a ne objevit...
Klávesnice se ne a ne objevit…

Nicméně v tomto případě máme v redakci podezření, že jde skutečně o problém spojený s iPhonem 6 Plus. On totiž kolega s iPhonem 6 podobné chování nepozoroval ani jednou, zatímco druhým majitel iPhonu 6 Plus ano.

Mrznoucí aplikace Zprávy

Aplikace pro práci s textovými zprávami je také velmi labilním kouskem softwaru. Denně zpracuji poměrně hodně textových zpráv (a myslím klasické textovky, iMessage zprávy mám vypnuty) a několikrát týdně se setkám se zamrznutím aplikace Zprávy.

Jak se to projevuje? Zkrátka přestane reagovat na jakékoli dotyky. Nicméně notifikace příchozích zpráv funguje dále dobře a dokonce číselné označení počtu nepřečtených zpráv na ikoně funguje dále. Než jsem na tento problém přišel, jsem si připadal jako ve skryté kameře: ikonka oznamovala, že mám nepřečtené zprávy, zatímco já v seznamu příchozích zpráv žádnou novou neviděl.

Jenže ona tam skutečně byla: stačilo opět aplikaci násilně ukončit ze seznamu spuštěných a otevřít znovu.

LTE buď všude, nebo nikde

Přiznávám, že toto je problém iOS obecně a není čistě iPhone-6-Plus-specifický. Oč jde?

Často střídám různé mobilní telefony. Vy, co mě sledujete delší dobu víte, že jsem se dříve hodně věnoval mobilním telefonů, nejdříve v tištěném časopise Mobility a později i na serveru Mobilmania (který jsem před nějakými třinácti lety vedl jako šéfredaktor) nebo Mobil.cz. A zájem o tyto malé mobilní věcičky mě neopustil ani v současnosti a rád zkouším stále nové a nové modely.

A stávalo se mi, že mi záhadně mizel FUP na mobilním čísle. V telefonu mám FUP ve výši 500 MB, protože doma i v redakci mám rychlou Wi-Fi a na cestách se připojuji přes LTE přenosný Wi-Fi modem Sumsung (znáte jej z recenze v SuperApple Magazínu Září-říjen 2014)s dostačujícím 10GB limitem). Pokud jsem měl simkartu v telefonu s Androidem, končil jsem měsíc s vyčerpanými přibližně 350 – 400 MB. Když byla karta v telefonu s Windows Mobile, málokdy jsem se dostal přes hranici 300 MB za měsíc (a v případě použití telefonu s Firefox OS jsem prodatoval ne více než 150 MB, ale to je jiný příběh). A v iPhonu? Tam mi zmizí 500 MB vždy do deseti dnů.

To vše při stejném použití stejných aplikací. Čím to? Řešení je překvapivě jednoduché – iOS má jednu kouzelnou vlastnost. A to tu, že pokud máte v telefonu povolena rychlá data (v případě mého Vodafone operátora LTE), použije je kdykoli, když má pocit, že je připojení jejich prostřednictvím rychlejší.

A zatímco ostatní platformy dokud vidí domácí Wi-Fi, používají ji a na LTE přepínají až v případě, že se od ní vzdálním příliš. Ne tak iPhone, který přehodí telefon na LTE vždy, když je LTE rychlejší, než Wi-Fi. A to není nic neobvyklého. Tudíž v mém případě například stačí při sledování videa na YouTube vyjít z pracovny v přízemí do dětského pokoje v patře a hle, z ničeho nic se video přehrává přes LTE. Telefon zvládne přechod mezi oběma sítěmi bez větších problémů a toho, aby si toho uživatel všimnul. Zkrátka neřeší, že přestože je lokální Wi-Fi již slabší, stále by pro přehrání videa plně dostačovala. LTE je v tu chvíli rychlejší s lepšími odezvami, tak zvolí ji.

A řešení? V podstatě žádné rozumně funkční. Jediné, co se dá udělat, je vypnout v nastavení podporu pro LTE (nebo rovnou mobilní data). Jenže tím ji vypnete úplně, takže i když odejdete z dosahu Wi-Fi, telefon půjde na mobilní síť, jenže na pomalé Edge připojení. Aby mohl být mobilní internet opravdu rychlý tam, kde je to zapotřebí, si jej člověk musí opět ručně povolit. A také nesmí později zapomenout vše zase vypnout.

Jakmile zapnete mobilní data, iPhone se bude snažit být chytrý...
Jakmile zapnete mobilní data, iPhone se bude snažit být chytrý…

Elegantní řešení, které by šlo jednoduše popsat slovy dokud to jde, drž se Wi-Fi, zkrátka iOS neumí.

Takže nekupovat? Ale kdeže!

I přes všechny zmíněné neduhy je pro mě stále iPhone 6 Plus telefon, za který nedokáži najít srovnatelnou náhradu. Přestože mi projde rukama za měsíc několik různých telefonů, k iPhonu 6 Plus se vždy pokorně vracím.

A kdybych měl vypíchout hlavní hardwarový důvod, proč jej preferuji před ostatními, pak řeknu jen jediné: fotoaparát. Prozatím sem nenarazil na konkurenční telefon, který by v mých rukou fotil lépe. Proč v mých rukou?

Protože nejsem žádný špičkový fotograf, spíše takový akční mačkač spouště.

Ano, znám všechny ty poučky o zlatých řezech, kompozici, clonách, citlivostech a všechny další. Jenže je vidím až na výsledné fotce, ne v hledáčku. Proto potřebuji foťák, který udělá práci za mě. A zatímco v klasice u mě vyhrál Nikon 1 s několika objektivy přehazovanými dle potřeby, v telefonech nedám dopustit právě na iPhone 6 Plus. Ten totiž udělá fajn fotku snad vždy. A díky optické stabilizaci musím ještě jednou dát důraz na slůvko vždy. A video? To by byla kapitola sama o sobě.

Ukázková videa natočená iPhonem 6 Plus

[HTML1]

[HTML2]

[HTML3]

[HTML4]

Vy, kteří mě sledujete na sociální síti G+, jste byli u toho, když jsem popisoval své dojmy z toho či onoho vlajkového modelu toho či onoho výrobce. Například fotografie ze Samsungu Galaxy S5 byly velkým zklamáním, nepřesvědčila ani Xperia Z3 nebo další.

Naopak jestli něco konkurenčním telefonům hodně závidím, pak je to operační paměť. I o polovinu levnější telefony jí mají dvojnásobek, stejně drahé pak i trojnásobek. A iPhony 6 by jí potřebovaly více jako sůl. To jsem ale již opět zabloudil do opakování závěrů naší recenze, tudíž je na čase skončit.

Takže jestli zvažujete pořízení iPhonu 6 Plus (nebo i iPhonu 6), nebojte se toho. Všechny popsané neduhy (s výjimkou paměti) jsou totiž výrazně softwarového rázu a tudíž by měly být snadno opravitelné. Pravidelně je reportuji.

Tak snad se brzy zadaří.

13 komentářů: „Co mě vytáčí na iPhonu 6Plus? Tohle všechno!

  • avatar
    06. 02. 2015 (09:10)
    Trvalý odkaz

    Tak mne klávesnice padá na iP6 také (SwiftKey). Já osobně to přisuzuji malé RAMce iP6 a i proto bude u iP6S pravděpodobně dvojnásobná

    Rychle mizící data pozoruji také. Zatímco na SGSG4 jsem nikdy nevyčerpal nad 1GB, s iP6 se občas dostanu na hranici mého FUP, který je naštěstí 3GB

    Zamrzající zprávy, a to jich napíši jen 1-3 za den, se zlepšila s příchodem updatu na 8.1.3.

    • avatar
      10. 02. 2015 (09:12)
      Trvalý odkaz

      tak zprávy už opět zamrzají

  • avatar
    06. 02. 2015 (09:46)
    Trvalý odkaz

    Ja s FUP problem nemam mam t-mobile a celkovo 12GB mobilniho internetu (pausal 1,5 + priplacam za nejvissi 10GB balicek ktomu) a zeby mi mizel fup sem nezazmenal ani na 5S a ani na 6pluske a to ani ked sem mal jenom 1,5gb tak ze chyba asi bude nekde jinde nes v iOS

  • avatar
    06. 02. 2015 (09:54)
    Trvalý odkaz

    Mě osobně na iPhone 6 (netuším, zda na iPhone 6 plus je stejný problém) nejvíc vytáčí to, že při psaní zpráv se standardní klávesnicí na šířku (jsem zvyklý psát na iPhone dlouhé emaily), se mi velmi často podaří nechtěně kliknout na klávesu vlevo od písmene A, kde je tlačítko „krok zpět/vrátit úpravy“ které způsobí, že se vám nechtěně smaže celý poslední odstavec, v horším případě celá zpráva. A pokud se to stane při psaní jedné zprávy opakovaně, dokáže to vytočit člověka do ruda. Nikde, ani na anglických ani českých fórech jsem nenašel zmínku o tom, jak tento problém řešit. Nechce se mi věřit, že ze všech uživatelů iPhone 6, kteří píšou na šířku, mám já jediný tak nešikovné palce, že se uklepnu a místo napsání čárky, či písmene A, které s touto nesmyslnou klávesou přímo sousedí, si pravidelně smažu celou zprávu. Přitom by stačilo, kdyby se při klepnutí na klávesu zpět, změnila klávesa pro aktivaci diktování, která je přímo nad klávesou zpět, na klávesu znovu, tzn. akce, provedená kliknutím na klávesu zpět, by se znovu vrátila, protože ten, kdo píše, nediktuje, nepotřebuje po kliknutí na zpět diktovat nemluvě o tom, že i při systémovém vypnutí funkce diktování, na systémové klávesnici nad tlačítkem zpět nefunkční klávesa pro diktování vyloženě zavazí.

    • avatar
      09. 02. 2015 (13:21)
      Trvalý odkaz

      pro odvolání akce stačí telefonem zatřepat a smazaný text se vrátí;-)

  • avatar
    07. 02. 2015 (00:06)
    Trvalý odkaz

    Tak body 1 a 2 se mi běžně stávají i na iPhonu 5, takže to bude spíš chyba iOS. To s těmi daty slýším poprvé, nikdy se mi nestalo, že by telefon bral cellular data když je na WiFi.

  • avatar
    08. 02. 2015 (21:59)
    Trvalý odkaz

    zajimave mam iPhone 6 plus take od zahajeni prodeje a ani jeden z techto problemu sem nezaznamenal, a co se tyce WIFI tak ty mam vsude pomalejsi nez LTE a nikdy se mi z Wi-Fi na LTE neprepina. Bydlim v Praze a tady je LTE od vodafonu jiz skoro vsude a vazne rychle krome toho jezdim casto i mimo prahu. jen nepouzivam nejaky wifi sracky. Mozna mam stabilnejsi modemy jak v praci tak doma.

    • avatar
      09. 02. 2015 (13:39)
      Trvalý odkaz

      Souhlasím, máme doma relativně pomalé WiFi přes ADSL, ale nikdy jsem nepozorovala na 6+ přepnutí na rychlejší 4G/LTE u O2 zde v Praze. Mám Apple AirPort. Nekvalitní WiFi modemy udělají svoje, tomu věřím.

      • avatar
        09. 02. 2015 (13:46)
        Trvalý odkaz

        Obávám se, že došlo k nepochopení. Popisoval jsem odlišnou situaci (tedy ne že se iPhone připojí na LTE tehdy, kdy je Wi-Fi síť „jen“ pomalější). Děje se to tehdy, kdy se telefon dostane do oblasti se slabším pokrytím, do větší vzdálenosti od sítě. Zatímco ostatní zařízení se jí pokojně drží, iPhone „raději“ přepne.

        Tedy není rozhodující rychlost/kvalita wi-fi sítě, ale síla jejího signálu. Dílem to působí s nastavením operačního systému, dílem také s ne právě excelentními výkony vestavěné antény v iPhonu 6 Plus.

        Věřím, že například v běžném bytě k podobné situaci nedochází. Ve větším domě, pokud je bezdrátový prvek uložen v přízemí, se však tento jev při pohybu v horním patře projevuje až velmi často…

        Bezdrátové síťové prvky jsou v mém případě od Applu…

  • avatar
    18. 02. 2015 (20:06)
    Trvalý odkaz

    S fotoaparátem souhlasím i s videem a stabilizací. To jsou pro mě jediné důvody proč bych bral iPhona a to nejsem jen mačkač spouště :)
    iPhone je, ale stále to jediné co od Applu nemám a zatím stále ani nemám důvod ho chtít. Foťák je málo.

  • avatar
    21. 02. 2015 (15:08)
    Trvalý odkaz

    Tak iPhone 6 plus/64GB používám střídavě asi 3 měsíce a jako jediný neduh bych snad viděl v malé RAM paměti. Neustále načítající aplikace, to je fakt dost otravné. Občas si připadám jak na WP.
    Dále mi vadí klávesnice. Tak otřesný slovník jsem snad ještě neviděl. A vůbec, celkový komfort psaní na klávesnici je snad taky nejhorší. A to jsem měl přes 700 různých mobilů.
    Ještě k tomu foťáku. Ano je dobrý, ale největší plus vidím právě v tom, že s iPhonem uděláte „téměř“ vždy kvalitní fotku. Ale když bych srovnával a porovnával, tak už to není to co to bývalo. Konkurence je velká a dotáhla se na iPhone. Třeba takový Samsung NOTE 4 dělá lepší fotky. Třeba ve tmě určitě a i ve dne jsou někdy lepší. navíc má fotka nižší kompresi (třeba i přes 10Mb).
    Teď střídavě používám jak BlackBerry Passport, tak i zmíněný iPhone 6 plus a abych řekl pravdu, tak jsem spíš teď víc na Passportu…

    • avatar
      12. 09. 2017 (06:26)
      Trvalý odkaz

      Tato funkce ale v systému existuje od iOS 9, v době psaní článku byla aktuální verzí iOS 8, ve kterém to přepnout nešlo :)

Komentáře nejsou povoleny.