Apple novinky: 7. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě sedmý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple proniká do prodejů IBM

01Zpráva z minulého týdne poukazuje na skutečnost, že Apple posiluje svou pozici v prodejních aktivitách svého partnera IBM. Podle analytika Stevena Milunoviche za to může požadavek Applu, aby obchodníci IBM byli vybaveni MacBooky s připravenými prodejními prezentacemi právě od něj.

IBM se především zaměřuje na tvorbu řešení pro firemní klientelu a podle slov jmenovaného analytika je docela možné, že se zaměří i na další segment trhu. Přítomnost notebooku s nakousnutým jablkem při obchodních jednáních pracovníků IBM může v korporátní sféře vyvolat zvýšený zájem o jablečné produkty a jejich zapojení do firem bude snadnější.

Zdroj

Kampus 2 bude napájet vlastní elektrárna

02Během svého vystoupení na konferenci Goldman Sachs Tech prozradil Tim Cook detaily připravovaného projektu sluneční elektrárny. Ta bude postavena v Monterey v Kalifornii a bude napájet veškeré firemní objekty včetně 55 prodejen a právě budovaného sídla Kampus 2.

Výstavba solární elektrárny spolkne 850 milionu dolarů a bude probíhat ve spolupráci se společností First Solar. Dílo by mělo být dokončeno v roce 2016, tedy ve stejnou dobu jako nové kruhové sídlo.
Apple již v současnosti využívá obnovitelnou energii ze slunce ve svých elektrárnách v Renu v Nevadě a v blízkosti datového centra v Maidenu v Severní Karolíně.

Zdroj

Zabezpečení v iOS 7 pomohlo

03Oficiální zprávy ze tří světových velkoměst přináší pozitivní informace o tom, že funkce Zámek aktivace snížila množství krádeží jablečných přístrojů. Meziročně došlo k poklesu odcizených zařízení o 25% v New Yorku, 40% v San Franciscu a 50% v Londýně.

Funkce Zámek aktivace byla poprvé uvedena v iOS 7 a k jejímu spuštění byla vyžadována akce od uživatele. Již tento krok pomohl krádeže omezit. V nové verzi mobilního operačního systému je funkce aktivní od prvního spuštění přístroje, což z odcizených zařízení dělá bezcenné „cihly“.

Existuje sice technická možnost jak ochranu telefonů prolomit a společnost, která tuto službu nabízí, za ní požaduje 150 dolarů. Takovou sumu se málokterému zlodějíčkovi chce platit.

Zdroj

Apple si chrání svá tajemství

04V minulém týdnu se rovněž objevila informace o dohodách, které museli výrobci příslušenství podepsat a zavázat se, že neuvolní žádné informace o získaných specifikacích plánovaných přístrojů. Právnický jazyk těchto smluv je však velice nejasný a umožňuje i takový výklad, že by výrobci nesměli ani číst neoficiální weby věnující se spekulacím ani sledovat videa. Zkrátka nesmí přijímat informace o chystaných novinkách jinak, než přímo od Applu.

Sankcí za porušení takovéto dohody je ukončení jakéhokoli obchodního vztahu.

V souvislosti s produkty třetích stran je vidět ještě jeden zajímavý trend. V oficiálních obchodech jejich podíl na prodejní ploše ustupuje. Možným důvodem tohoto trendu je příprava místa pro letošní novinku Apple Watch.

Zdroj

App Store přinese větší aplikace

05Apple oznámil vývojářům, že mohou na App Store nahrávat aplikace do velikosti až 4 GB, čímž zdvojnásobil stávající limit. To umožní programátorům dodávat graficky náročnější aplikace do zařízení a vyhnou se tak dodatečnému stahování, které mnohdy výrazně zatěžovalo mobilní síť. Limit na velikost, kterou lze přes mobilní připojení stáhnout zůstal nezměněn. V budoucnu bychom se tedy mohli zbavit dodatečného stahování obsahu například u her, jejichž původní instalace uvedená v App Store mnohdy překvapivě naroste.

Zdroj