Apple novinky: 5: týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě pátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Nejvíce v celém Applu vydělala Angela Ahrendts

Komise pro cenné papíry zveřejnila zprávu, kterou obdržela od Applu. V tomto dokumentu jsou uvedeny finanční odměny a kompenzace vysokých vedoucích pracovníků. V roce 2014 Tim Cook vydělal necelých 10 milionů dolarů, z čehož čistá mzda činila 1,7 milionu. Součástí celé sumy jsou také finanční kompenzace za nevybranou dovolenou.

Angela Ahrendts, která se členem užšího vedení stala během roku a v současnosti zastává pozici vedoucí maloobchodního prodeje, vydělala podle zprávy nejvíce peněz. Celková suma, na kterou si Anglea přišla činí 73 milionu dolarů. Naprostá většina finančních prostředků je odměnou za odchod z vedoucí pozice v módním gigantu Burberry. V Applu má nastavený základní plat ve výši 400 000 dolarů. Roční příjem si rovněž obohatila o 5 milionu dolarů za období strávené na své původní pozici CEO v Burberry. Díky všem těmto příjmům se stala Angela nejlépe placenou Britkou ve vedoucí pozici.

Zdroj

Samsung bude vyrábět čip A9

02Jihokorejský gigant se bude podle zpráv podílet na převážné většině nových čipů A9. Ty by měly pohánět příští generaci mobilních zařízení s jablkem na zadní straně. Výroba bude probíhat na americké půdě v továrně Samsungu v Texasu. Apple se přesto snaží o diverzifikaci výrobců svých čipů a proto zbývajících 15% bude produkovat čtveřice TSMC, Global Foundry, Qualcomm a Intel.

Samsung není jen majoritním dodavatelem čipů pro mobilní přístroje, ale rovněž jediným výrobcem čipu S1, který pohání první verzi chytrých hodinek Apple Watch.

Zdroj

Nexus 6 měl mít dotykový senzor

03Když Apple v roce 2012 koupil společnost AuthenTec, získal pro sebe nejlepšího výrobce dotykových senzorů. Vedlejším efektem však bylo to, že tím znemožnil Googlu osadit dotykovým senzorem Nexus 6. Podle slov největšího představitele společnosti Motorola Dennise Woodwida, měl šestipalcový přístroj na zadní straně v místě loga Motoroly obsahovat nejdůmyslnější dotykový senzor na trhu.

Po akvizici Applu však zůstal k dispozici pro celý trh pouze druhý dodavatel v pořadí a ten nebyl dostatečně připraven.

Zdroj

Prodejci Applu půjdou do Číny

04Angela Ahrendts by ráda podpořila prodejny v Číně, a proto chce dvě stovky svých podřízených přesunout do stávajících a plánovaných prodejen. Angela obeslala pracovníky mailem, ve kterém jim vysvětlila zájem Applu rozšířit své aktivity v Asii a vyjádřila potřebu pomoci právě pracovníků maloobchodních prodejen.

Apple v lednu otevřel svůj největší asijský obchod v Hangzhou a podle slov Tima Cooka plánuje otevřít dalších 25 prodejen během následujících dvou let.

Zdroj

Čína bojuje proti západním firmám

05Podle deníku NY times vydala čínská vláda speciální nařízení týkající se kyberbezpečnosti se zaměřením na západní společnosti, které prodávají svá zařízení čínským bankovním ústavům. Nařízení jsou velmi přísná a pro zahraniční dodavatele mnohdy neakceptovatelná. Regule požadují přístup ke zdrojovým kódům a povolení důkladných bezpečnostních auditů. Nová pravidla budou platit pro všechny společnosti s obratem bilion dolarů na čínském trhu.

Omezení týkající se bank je pouze začátkem a další nařízení budou v nejbližších měsících pokračovat. Zájmem čínské vlády je ochránit domácí trh a podpořit vlastní výrobce.

Zdroj