Ředitel Intelu vyvrací zvěsti o Macu s procesorem ARM

Již několik let se objevují spekulace o přechodu některých počítačů Apple na procesory z ARM rodiny. CEO Intelu však spojení s Applem věří.

Generální ředitel Intelu Brian Krzanich se nedávno objevil ve Squawk Boxu na CNBC, kde hovořil o finanční budoucnosti společnosti. V diskusi navázal i na méně úspěšné prognózy prodeje počítačů v prvním čtvrtletí, přičemž zároveň reportérka Betsy Quick zmínila domněnky o tom, že Apple chce nahrazovat čipy od Intelu v některých Macích vlastními čipy postavenými na platformě ARM. Tyto čipy v současnosti pohánějí všechny zařízení s operačním systémem iOS.

intel-ceo-brian-krzanich

Krzanich reagoval jednoduše: nazval vztah Intelu a Applu jako silný.

[HTML1]

Jak k této otázce došlo? Ve své poslední zprávě analytik (čti: věštec) KGI Securities Ming-Chi Kuo totiž předpověděl, že Apple pravděpodobně začne prodávat  ARMové Macy v příštích letech. Podle tohoto scénáře by Apple nahradil procesory od Intelu, které v současné době používá, svou vlastní řadou na zakázku vytvořených čipů. To by by prý mělo urychlit čas vydání nových produktů.

Apple byl totiž například v loňském roce nucen odložit představení hlavních produktů – MacBook Air a Macbook Pro, jen kvůli pozdnímu dodání procesorů Intel Broadwell.

Domněnky o ARM-Mac nejsou ale vůbec nové a podle několika zdrojů Apple opravdu sestavil prototypy několika Maců s těmito procesory. Podobně, jako celou dobu utajeně vyvíjel operační systém Mac OS X také pro procesory Intel. Tato myšlenka mnohým tehdy přišla také jako nemyslitelná a z říše snů. A také nás učí, že Apple nebude setrvávat u určitého typu procesoru jen ze sentimentu.

V případě Intelu však není sentiment na místě. Nové procesory i ve svých velmi úsporných verzích nabízejí vyšší procesorový výkon, než jejich ARMová konkurence. Intel také výrazně zapracoval na zvýšení výkonu grafických karet i snížení spotřeby svých procesorů, z nichž některé si vystačí i s pasivním chlazením.

Nevěříme tedy, že by Apple k podobnému kroku sáhnul z důvodu nedostatku výkonu. Ovšem vyplatila by se mu migrace celé platformy jen z důvodu snížení technologické závislosti na Intelu? Zcela se od něj odstříhnout nemůže, současné ARMové procesory a jejich nasazení například do Maců Pro si neumíme představit.