Přeběhlíci, Microsoft vás chce přetáhnout zpět novými Windows 10

Velké množství z váš přešlo na Apple platformu od konkurence. Microsoftu tento trend není lhostejný a dělá vše pro to, abyste se vrátili zpátky. Má šanci uspět?

Microsoft na své včerejší akci pro novináře představil svou vizi budoucnosti. Hlavním tahákem byly připravované Windows 10, které přijdou jako náhrada současné verze 8.1 (ano, Microsoft přeskakuje verzi s číselným označením 9), mimo nich však překvapil i holografickými brýlemi Microsoft HoloLens (v češtině se o nich více dozvíte na Živě).

[HTML2]

Microsoft je již téměř rok v rukou nového ředitele. Satya Nadella jej převzal 14. února loňského roku, když v čele společnosti vystřídal Steve Balmera. A hned nasměroval společnost novým směrem. Daleko více hledí na otevřenost a multiplatformnost (příkladem budiž fitness náramek Microsoft Band, který funguje jak s Windows Phone, tak i s Androidem či iOS) a přináší na trh produkty, které si Microsoft vyvíjel interně v rámci Microsoft Labs. V tomto vývojovém středisku i dříve vznikaly výborné techonologie, pod Balmerovým vedením se však žádná z nich nedostala na do produkčního stavu.

Microsoft také dobře ví, že mu klesají uživatelé. Zatímco uživatelé Maců, Chromebooků nebo Linuxu pozvolna stoupají, Microsoftu podíl na trhu oepračních systémů klesá. A mají to být právě Windows 10, které mají tento pokles zastavit a které mají jeden jediný hlavní důvod: přitáhnout vás zpátky.

Mají na to?

Vybrali jsme pro vás několik věcí, které jsou na Windows 10 zajímavé a které mají udělat tento systém více sexy.

Než ale začneme, prohlédněte si toto video, ve kterém Joe Belfiore představuje některé z nich.

[HTML1]

Máte? Zaujalo? Tak pojďme na to.

1. Windows 10 budou zdarma

Co většina uživatelů vyčítala Windows? Ano, byla to jejich cena, která nejvíc vynikla ve srovnání s OS X poté, co je Apple začal uvolňovat zdarma. Nyní k podobnému kroku sáhne i Microsoft.

Již nějakou dobu jsou Windows zdarma pro výrobce levných tabletů a notebooků, nicméně Windows 10 budou zdarma pro všech. Tedy zase ne tak úplně: zdarma budou pro ty, kteří mají legální kopii Windows 7 nebo vyšších. Navíc Microsoft uvádí, že budou zdarma po dobu jednoho roku.

Co poté? Těžko říci: podle Microsoftu je třeba brát Windows jako službu. Což může znamenat, že by poté mohlo dojít k nějakému modelu předplatného, jako je tomu v případě Office 365 v současnosti. Může, ale zřejmě nebude, protože Microsoft prohlásil, že Windows budou zdarma po celou dobu životnosti zařízení. Takže po roce s Windows 10 zdarma přijdou Windows 11 a po dalším roce pak zdarma Windows 12. Odkudpak to jen známe?

2. Jeden systém a stejné aplikace pro všechny

Zatímco Apple se prozatím k razantnímu sblížení mobilního operačního systému se stolním neodhodlal, Windows 10 budou přesně takové. Stejný operační systém poběží na mobilních telefonech, tabletech, noteboocích, stolních počítačích či herních konzolích.

Windows-10_Product-Family

Stejně tak nové aplikace budou univerzální, tudíž poběží na všem hardwaru s Windows 10. Vývojář tak nebude muset vytvářet jinou aplikaci pro počítače a jinou pro tablety. Bude jen jedna, která se bude lišit uživatelským rozhraním – tedy úplně stejně, jako dnes u Applu fungují univerzální aplikace na iOS, které běží na iPhonu i iPadu a pouze zobrazují jiné uživatelské rozhraní. Microsoft jde však o krok dál a do univerzální rodiny přidává i počítače a konzole. A toto automatické přizpůsobování rozhraní nazývá Continuum.

3. Vylepšená integrace OneDrive

Webové úložiště OneDrive bude pevně provázáno s operačním systémem i aplikacemi, tudíž má vše fungovat stejně automaticky, jako například u Chromebooků. Tedy že svou rozdělenou práci na jednom zařízení můžete dokončit na druhém. Při tomto přesednutí budete mít na druhém počítači všechny věci tak, jak jste je opustili na počítači první. Skvělá funkce pro ty, co pracují na velkém počítači a na cesty jezdí s lehkým notebookem.

I o tuto funkcionalitu se již delší dobu snaží Apple se svým iCloudem.

4. Hry těží z Xboxu One

Microsoft má ve svém portfoliu poměrně úspěšnou konzoli Xbox One a je si jejího potenciálu dostatečně vědom. Nové Windows tak budou umět zobrazit streamovaný obsah přímo z konzole, můžete tak i na levném notebooku za pár tisíc hrát náročné hry. Nebo na tabletu. Jen ty hry poběží na Xboxu ve vašem obýváku a do počítače se budou streamovat po lokální síti.

5. Vylepšení webového prohlížeče

Nikdo nemá rád Internet Explorer. Nikdo. A ani Microsoft.

Proto ve Windows 10 bude zcela nový prohlížeč s kódovým jménem Spartan. Půjde (pochopitelně) o univerzální aplikaci, tudíž stejný prohlížeč poběží jak na počítači, tak na telefonu či tabletu. Bude mít spoustu věcí, které známe ze Safari (seznam četby, náhled článku) a také plnou podporu s rozšiřujícími moduly pro Google Chrome. Zajímavé.

win10-across-devices-960_thumbnail-750x387

6. Cortana všude

Cortana je hlasová asistentka, která nabízí totéž, co jablečná Siri. Zde však nebude omezena pouze na mobilní zařízení, ale bude dostupná na všech platformách.

Screen-Shot-2015-01-22-at-02.32.40

Tak co, přejdete?

Na první pohled je jasné, že jde o obrovský skok Microsoftu směrem kupředu a o odvážné plány. Na druhou stranu nejde o nic takového, oč by se už Apple v menší či větší míře nepokoušel.

Obrana Applu se tak zdá být v relativně snadná – stačí, když tyto věci dotáhne do plně funkčního stavu. My uživatelé na tom můžeme jen vydělat, protože Apple teď bude mít pořádnou motivaci k tomu, uvesét v život totéž a v lépe použitelné variantě. Zatímco Windows 8.x pro něj nebyly příliš velkým konkurentem (a co si budeme povídat, toto Balmerovo dítě nahnalo do jablečného světa spoustu nových uživatelů), s Windows 10 budou muset v Cupertinu zcela vážně počítat.

3 komentáře: „Přeběhlíci, Microsoft vás chce přetáhnout zpět novými Windows 10

  • avatar
    22. 01. 2015 (12:01)
    Trvalý odkaz

    Tak jestli tohle dotáhnou do funkčního konce, tak to bude opravdu pecka. Věřím ale, že příznivci operačního systému mac OSX stejně nepřijedou zpět.

  • avatar
    23. 01. 2015 (06:08)
    Trvalý odkaz

    Těžko budou přetahovat lidi nazpátek. Z obrázků (a podle woken 8.1) to vypadá na stejně placatej bezbarvej humus jako je Yosemite :-( Takže nastává otázka spíš kam migrovat až to bude třeba ?

  • avatar
    23. 01. 2015 (12:42)
    Trvalý odkaz

    Konečně… Zahodili opici Balmera a nese to ovoce, přesně jak píšete, vzdělají na tom hlavně uživatelé:-)

    Jenom mne zajímá co na to R.Hulán, všechny tyhle věci u konkurence pomluvil a co bude říkat nyní u MS:-)

Komentáře nejsou povoleny.