Potřebuje aplikace Kontakty v novém iOS radikální změnu?

Přiznejme si, že seznam kontaktů v našich iPhonech je trochu staromódní. A i když ve svém zařízení máme množství kontaktů, aplikaci Kontakty využijeme jen zřídka. Raději se s přáteli spojíme přes populární sítě jako Facebook, Whatsapp či Snapchat.

Designér Frank Costa to cítí velmi podobně a proto přišel s novým a bezesporu zajímavým konceptem aplikace Kontakty. Použil v něm zcela novou metodu přístupu ke kontaktů přímo z plochy, něco na způsob nynějšího Spotlightu. Koncept nazval Invisible Adress Book.

I podle něj je prostý seznam kontaktů s čísly v dnešní době hloupý a zastaralý, a proto je prostě dobré mít všechny informace o lidech, se kterými komunikujeme nejčastěji, na jednom místě. Ale hlavně s jednoduchým přístupem.

slider-contacts-640x713

Jeho řešením je spojit kontakty s aplikacemi, kterými spolu komunikujete, což nazývá Bundles (tedy balíčky). Navrhuje, že bychom měli mít možnost, pokud jsou informace o našich kontaktech v cloudu, posílat i naše informace o aplikacích, které používáme, do centrálního systému (jako Apple ID). A následně je integrovat do našich iPhonů.

Funguvalo by to přesně na principu Spotlightu, a tudíž bychom prostě potáhli prstem dolů, a pak posunutím doprava bychom se dostali do kontaktů seřazených podle stylu Facebookových bublin. Pokud klepnete na kontakt, zobrazí se vám celá historie komunikace s danou osobou. Nejprve jako seznam aplikací, ve kterých jste spolu komunikovali, a dále aktivita provedena v každé z aplikací. Bylo by to podobné klasickému oznamovací centru s tím rozdílem, že by vám žádné notifikace nepřicházely.

address-bundles-640x713

Nový koncept Seznamu kontaktů vám tedy pomůže spojit se s lidmi, s nimiž opravdu chcete a způsobem jakým chcete. Poměrně šikovné. Samozřejmě však Costa dodal, že nechce nijak ovlivňovat iOS, ale kdoví, možná se Apple tímto konceptem mírně inspiruje. Sám, neskrývaje své nadšení, napsal, že designérskému týmu Apple věří. Označil pouze jako fanoušek, který má rád svůj iPhone 6 Plus.

Nám by se takový způsob práce s kontakty více než líbil. Co řeknete na tento kocept vy?

Zdroj: Cult of Mac

4 komentáře: „Potřebuje aplikace Kontakty v novém iOS radikální změnu?

  • avatar
    15. 01. 2015 (09:53)
    Trvalý odkaz

    Nezapominejme, ze iPhone je spouzivan nejen jako osobni komunikator (trochu staromodni oznaceni, ale dost vystizne), ale velmi casto i ve firmach a korporacich. Mnoho lidi by naopak uvitalo, kdyby v adresari v iOS slo snadno vytvaret skupiny kontaktu, jednotlive kontakty organizovat, ci treba aspon videt v ktere skupine se kontakt nachazi. V soucasnosti, pokud se nemylim, iOS pri volani ani nezobrazuje u kontaktu firmu ci pozici volajiciho a me osobne to treba dost schazi.

    • avatar
      17. 01. 2015 (08:17)
      Trvalý odkaz

      Nevim jak iOS 8 ale muj iOS 6 mi zobrazuje naopak jenom firmu, když mi volá někdo, u koho jí mam v adresáři napsanou.

  • avatar
    15. 01. 2015 (23:21)
    Trvalý odkaz

    Mě by se to moc líbilo. Mít u kontaktu veškerou komunikaci s ním. Před X lety jsem měl telefon s Windows Phone a matně si pamatuji, že tam to tak nějak podobně fungovalo.

  • avatar
    16. 01. 2015 (21:22)
    Trvalý odkaz

    No myšlenka to není ani nová a vizuálně ani dobře a ani originálně zpracovaná. Vizuálně přeplácané, nezapadající do konceptu systému a ve finále by to nebylo moc použitelné. Je to vážně UX designer nebo jen přítel photoshop efektů?

Komentáře nejsou povoleny.