Patent Applu na odolnou kameru vyděsil konkurenty

Co se vám musí přihodit, aby akcie vaší firmy klesly o dvanáct procent ze dne na den? Úplně stačí, když Apple získá patent na zařízení podobné tomu vašemu.

Přesně toto se právě stalo výrobci známých odolných kamer GoPro. Majitele akcií této společnosti vyděsila informace zveřejněná webem PatentlyApple, podle které Apple získal patent pro samostatnou kameru. V samotné patentové přihlášce totiž Apple přímo kritizuje produkt společnosti GoPro, konkrétně kameru HD Hero 2.

Ve své kritice hovoří o objektivu konkurenční kamery, který vystupuje z jejího těla a způsobuje tak zvýšení hluku způsobeného větrem. Applu se nelíbí také skutečnost, že kamera je poměrně velká, disponuje výstupky, které jsou náchylné k poškození. Řešení Applu má tyto neduhy odstraňovat.

Apple nikdy nevyráběl žádný typ odolných outdoorových kamer, již dříve však zkoušel koketovat s tehdy novými digitálními fotoaparáty a několik modelů také představil.

Pokud by došlo na výrobu předmětné kamery, mělo by se jednat o značně vylepšený koncept kamer používaných právě produkty GoPro. V patentu se hovoří o kameře, která může být snadno připevněna na motocyklovou helmu, potápěčské brýle či surfařské prkno. Kamera má být také plně voděodolná a obsahoval podvodní mikrofon.

Patent se zabývá také obrazových senzorem, optickým systém a dálkovým bezdrátovým ovládáním s důrazem na úsporu energie. Podle Applu konkurence selhává právě ve spotřebě energie při ovládání kamer mobilními telefony. A nebo hodinkami, kterými by podle zveřejněných informací mělo jít ovládat pořizování snímků.

6a0120a5580826970c01bb07d91fc7970d

pSNYNA-RMLVR1_main_v500Kamera by tak dávala smysl nejen jako doplněk k iPhonu, ale i k Apple Watch. Takové použití by jistě bylo velmi pohodlné a nenutilo by vás snímat kupříkladu helmu vždy, když chcete spustit nahrávání. Na druhou stranu je na místě si přiznat, že myšlenka ovládání z náramkového zařízení není úplně nová, stejný typ ovládání prodává již delší dobu Sony jako příslušenství k vlastním outdoorovým kamerám ActionCam. Její aktuální podobu vidíte na obrázku vpravo.

Prozatím není jisté, zda a kdy Apple tuto kameru uvede na trh. Z minulosti víme, že mnoho z patentů na zajímavé produkty Apple doposud nerealizoval, přestože je jejich držitelem i déle než jedno desetiletí. Avšak společně s Apple Watch by to dávalo smysl.

Jeden myslel na “Patent Applu na odolnou kameru vyděsil konkurenty

Komentáře nejsou povoleny.