Jak málo stačí k vykradení bankomatu? Šikovnost a jeden iPod nano.

Nepředpokládám, že by kdokoli z vás chtěl vykrádat bankomaty. V Manchesteru však takové vykuky mají. A jako hlavní nástroj si pro svou práci zvolili iPod nano.

Celé toto povídání ale začneme malou oklikou především pro ty, kteří nejsou s jablečnou společností spřátelení delší dobu. Byly časy, kdy Apple hodně sázel na multimediální přehrávače iPod. Věřil jim do té míry, že jim přidal do vínku některé schopnosti, které byste čekali spíše u mobilních telefonů. Konkrétně mám na mysli iPod nano páté generace – velmi povedený a neuvěřitelně tenký přehrávač, který byl vybaven kamerou a disponoval schopností natáčet video.

Ano, skutečně iPod prodávaný v roce 2009 uměl natáčet video. Sice jen v rozlišení 640 × 480 bodů, což však vzhledem k době vzniku nebylo ničím divným. Například známé outdoorové kamery GoPro byly ještě na houbách, první model z úspěšné řady HERO měl přijít na trh až za dlouhých pět let.

iPod nano páté generace společně s iPod classic
iPod nano páté generace společně s iPod classic

Ostatně přečtěte si naši recenzi tohoto přehrávače z listopadu 2009 v článku iPod nano: patá generace si troufá (zkušenosti).

Video nebylo bůhví jak kvalitní a například pro záznam čehokoli dynamického se nehodilo vůbec. Pro spíše statické scény však nepodávala kamera úplně špatné výsledky. Což můžeme také volně přeložit jako na tehdejší Facebook to bylo akorát.

[HTML1]

Proč se tolik věnuji videu a jaký to má smysl s útokem na peníze na bankovních účtech? Protože právě díky velmi malé tloušťce a schopnost nahrávat video použili právě tento iPad zloději informací o kreditních kartách v Manchesteru.

Vše měli vlastně vymyšleno velmi jednoduše: na otvor určený k zasunutí karty připevnili čtečku informací z magnetického proužku. Tímto způsobem získali kopii platební karty, stále jim však chyběl příslušný PIN.

A zde přichází na řadu náš iPod nano. Jen stačilo na jeho displej přilepit oboustrannou lepící pásku, zadní stranu přehrávače skrýt pod kouskem plastu a vše přilepit do horní části bankomatu nad numerickou klávesnici. iPod nano zvládal natáčet video nepřetržitě déle než dvě hodiny, což pro pořízení spousty záznamu bohatě stačilo.

ipod_3159974b

Nebyli však příliš úspěšní ve svém počínání a poměrně brzy skončili v rukou místní policie.

Když se však nad tím zamyslíme, dává použití právě iPodu nano dokonalý smysl. Díky své tenkosti je naopak pro podobné použití naprosto ideální, snad všechny jiné kamery by byly širší a budily by tak větší pozornost. Tedy kamery z cenové hladiny, ve které se pohybuje šest let starý iPod nano páté generace, který dnes na bazaru seženete za  ceny pohybující se okolo jednoho a půl tisíce.

A nízké rozlišení? Pro záznam jednoduché klávesnice bankomatu bylo více než dostatečné.