DiskStation DS115: nový síťový disk výrazně zrychluje [Představení]

Síťová úložiště společnost Synology patří po jablečné Time Capsuli u Apple uživatelů mezi nejoblíbenější. Nový model se pyšní rychlostí přes 110 MB/s.

DiskStation DS115 ze standardní nabídky Synology trochu vybočuje tím, že do něj nelze vložit více než jeden pevný disk. Domácí síťová úložiště totiž častěji používají dva nebo čtyři disky, aby tak byla uložená data chráněna proti ztrátě v případě poškození některého z disků.

f-DS115_right-45-addNicméně se ukazuje, že pro spoustu domácích uživatelů je vícediskové řešení pověstným kanonem na vrabce a mnoho takových úložišť je používáno pouze s jedním diskem, přestože umožňuje vložit disků více. Důvodů je několik, tím hlavním pak bude finanční rozdíl při pořízení jednoho nebo dvou disků, kdy za dvojnásobek potřebné částky nezískáte navíc žádné úložný prostor, ale pouze bezpečnost pro data.

Ve velké části domácností však nejsou síťové disky používány jako trezory pro zálohování dat, ale jako jako centrální úložiště pro filmy, hudbu a zálohování. Tedy taková data, která se dají v případě poškození snadno oželet nebo nahradit.

Synology DiskStation DS115 míří přesně do takového prostředí. Obsahuje slot pro jediný disk o rozměrech 3,5 palce a podporuje disk do velikosti 6 TB. K síti se připojuje prostřednictvím konektoru gigabitové počítačové sítě a mimo tohoto portu nabídne také dvojici USB konektorů. Jeden z nich je typu USB 2.0 a je vhodný například pro připojení tiskárny, druhý je pak rychlý port USB 3.0. Ten je ideální pro připojení externích disků. Zajímavým bonusem, který ne však každý dokáže využití, je port typu eSATA.

f-DS115_backDiskStation DS115 obsahuje dvoujádrový procesor Armada 375 od Marvellu, kterému sekunduje 512 MB operační paměti, z níž se část používá jako vyrovnávací paměť. Tato výbava stačí k tomu, aby rychlost čtení dosahovala hodnoty 110 MB/s, rychlost zápisu pak podle výrobce dosahuje hodnoty 93 MB/s. Produkt jsme bohužel ještě neměli v redakčním testlabu, nicméně díky našim dřívějším zkušenostem s produkty Synology nemáme důvod těmto údajům nevěřit. DS115 slibuje také energetickou úspornost, spotřebovává pouze 5,44 W v režimu hibernace a 10,21 W za chodu.

Ovládání všech funkcí probíhá v prostředí virtuálního operačního systému DSM, kterými Synology převyšuje většinu svých konkurentů. Novinky v aktuální verzi tohoto systému jsme podrobně představili v jiném našem článku.

Zachovány jsou jak všechny možnosti sdílení dat, a to včetně pro Apple nativního protokolu AFP, tak i pro konkurenční operační systémy. K datům tak budete moci přistupovat ze všech domácích počítačů, tabletů nebo telefonů bez ohledu na to, jaký operační systém používají. Bez problémů funguje také zálohování prostřednictvím Time Machine.

Síťový disk Synology DiskStation DS115 by měl být na trhu k dispozici ve velmi krátké době za doporučenou cenu 4 200 korun.