CES 2015: spousta inovací, které bychom čekali od Applu

Při pohledu na novinky uvedené na letošním veletrhu CES jsme se nemohli ubránit dojmu, že spoustu představených jsme očekávali jako první od Applu.

Nestalo se tak a konkurence nyní nabízí spoustu věcí, které u Applu nenajdete. V tomto článku jsme vybrali právě ty inovace, u kterých vás jako první napadene:

Tohle měl představit Apple

Newest Innovations In Consumer Technology On Display At 2015 International CESKaždoroční veletrh CES pořádaný v Las Vegas na začátku roku je největší akcí svého druhu na světě a zcela bez debat definuje trendy v elektronickém světě pro celý zbytek roku. Všichni výrobci elektroniky zde představují své novinky a nejde zdaleka jen to počítače nebo telefony: nové trendy jsou zde prezentovány stejně pečlivě z oblasti chytrých televizí, jako praček a sušiček. Ano, i toto je CES.

V redakci jsme celou akci podrobně sledovali a pečlivě si značili ty inovace, které nám u jablečných produktů scházejí. Jako první se zaměřme na oblast mobilních počítačů.

O nové generaci MacBooku Air se hovoří již delší dobu, podle posledních informací se proslýchá, že by měl mít velikost dvanáct palců (a tedy by se velikostně pohyboval mezi oběma současnými modely), měl by být tenčí a lehčí.

Mnoho uživatelů, se kterými jsem v poslední době hovořil, si myslí, že notebook se slušnou výdrží a výkonem o mnoho lehčí být nemůže. Jenže jak právě na CESu předvedlo Lenovo se svým notebookem LaVie Z, může.

lenovo-lavie-z-hz550-6-press-image-1500x1000

Jde o notebook, jehož hmotnost je pouhých 780 gramů – tedy hodnota blížící se polovině hmotnosti současného MacBooku Air. Konstrukce počítače je i přesto pevná (šasi je vyrobeno ze slitiny hořčíku a lithia) a použitý hardware rozhodně nepatří mezi výběhové: uvnitř tepe nejnovější generace procesorů od Intelu, které Apple ještě do svých počítačů neosazuje. Navíc bude možné zvolit i konfiguraci s procesorem z rodiny Core i7, paměti může být nejvýše 8 GB a v základu najdete SSD o velikosti 128 GB.

[HTML1]

Lepší než u MacBooků Air je také displej: kvalitní IPS displej s rozlišením 2 560 × 1 440 bodů je něco, co jableční zákazníci považují za pohádky z říše snů.

To vše v tenkém a opravdu lehkém počítači – vždyť stejně vážil iPad ve své první generaci.

Nízkou hmotností však netrpí výdrž, protože notebook vydrží pracovat na nabití velmi slušných sedm hodin. Pokud si uvědomíme, že těchto hodnot dosahuje s operačním systémem Windows 8.1, můžeme předpokládat, že s poměrně velmi dobře optimalizovaným operačním systémem OS X bychom mohli přemýšlet na výdrž desetihodinovou.

Zkrátka pokud byste vedle tohoto kousku položili současný MacBook Air, vypadal by vedle něj jako obrněnec a vynikl by jeho zastaralý TN displej.

Snad nenajdete uživatele jablečných notebooků, kterému by nevadily výrazné okraje okolo displeje. Především u jedenáctipalcového MacBooku Air je velikost celého notebooku srovnatelná s jiným notebooky větších rozměrů. Proč? Protože jedenáct palců má jen na samotný displej, tělo notebooku je výrazně větší.

Už vás slyším, jak říkáte, že široké okraje mají svůj smysl a vyrobit notebook bez nich by snad ani nešlo. Ale šlo, a ukázal nám to na CESu výrobce Dell se svým modelem XPS 13.

MaxPNG

Dellu se podařilo něco, co vypadá skvěle a Airům by vyloženě slušelo. Tímto kouskem je vestavění třináctipalcového displeje do notebooku stejně velkého, jako je jedenáctipalcový MacBook Air.

Nevěříte? Tak pojďme srovnávat. Šířka XPS 13 je 31,6 cm, hloubka 20,5 cm a výška je 0,6 – 1,8 centimetru. Jeho hmotnost je  1,34 kilogramu. MacBook Air je pak široý 30 cm, hluboký 19,2 centimetrů a vysoký 0,3 – 1,7 centimetrů. Váží však jen 1,08 kilogramu.

[HTML2]

Vidíte? Rozdíly ve velikosti notebooku představují jen centimetr v každém směru, displej je však větší o 1,7 palců. A jeho rozlišení je výrazně větší, 1 920 × 1 080 bodů poskytuje na třináctipalcové úhlopříčce příjemně jemný obraz, který je pro nás s již trochu horším zrakem srovnatelný s Retinou v MacBoocích Pro.

I výrobci telefonů inovují

Tím však výčet zajímavých inovací nekončí. Je například škoda, že iPhony 6 nejsou vodotěsné. Vždyť odolnost proti tekutině u svých nejvyšších modelů umí nejen tradiční Sony, ale třeba i Samsung u modelu S5. Může se to zdát jako zbytečnost, ovšem do prvního letního deště či jen nešťastné události. Je škoda, že to nejde v jablečném prostoru.

LG-G-Flex-2-smartphone-01

Ovšem z telefonů představených na letošním CESu nás nejvíce zaujal mobilní telefon G FLex 2 od společnosti LG. Jde o telefon, jehož displej i tělo je zahnuté. Lépe tak kopíruje například tvář při hovoru a díky tomu je mikrofon ve vhodnější pozici. Lépe také sedí v zadní kapse kalhot.

Cože? V zadní kapse kalhot? A co když si na telefon sednu? Nestane se nic, vůbec nic. Označení Flex v názvu telefonu znamená, že telefon nějaké to ohnutí snese bez problémů. Ano, vtipálci mohou namítnout, že iPhone 6 Plus snese výrazné ohnutí také. Ano, ale nechtěně a pouze jedním směrem. Při pokusu ohnout jej zpět displej praskne.

Ne tak u LG G Flex 3, které se po ohnutí poslušně vrátí zpět do původního tvaru. Díky tomu je telefon opravdu hodně odolný a vydrží nejen ohýbání, ale i pády. Ostatně posuďte sami na následujícím videu, jaký ohyb si nechá líbit.

[HTML3]

Navíc ohebnost není jediným benefitem tohoto telefonu. Výrobce totiž na zadní stěnu telefonu použil speciální vrstvu odstraňující škrábance. Ano, zatímco jinde se výrobci snaží škrábancům bránit, LG naučil telefon jejich odstraňování. A to tak rychle, že vám doslova mizí před očima.

Podívejte se, jak vypadá toto samoopravování v praxi. Téměř se ani nechce věřit, že to přesně takhle funguje v praxi.

[HTML4]

Proč takhle neinovuje Apple?

A teď ruku na srdce: co kdyby vám někdo před rokem ukázal toto video a nechal vás hádat, která technologická společnost uvede na trh produkt s těmito vlastnostmi? Koho byste tipovali? Apple, který si vždy na inovacích zakládal, nebo LG, které má většina z nás uloženo ve škatulce výrobce televizí a kuchyňských elektrospotřebičů?

A stejně tak i s ultralehkým, ultratenkým notebookem s displejem do krajů. Byl to Apple, kdo svého času přišel s nejtenčím přenosným počítačem na světě. To bylo v roce 2008. Máme rok 2015 a Lenovo má notebook, který je tenčí, o polovinu lehčí, díky novým procesorům rychlejší a s kvalitnějším displejem. Je rok 2015 a je to Dell, který pro displej využil celou plochu víka displeje. A jsou to další výrobci, kteří v tom či onom jsou technologicky dál.

Je rok 2015 a nejdražší iPhone 6 Plus je sice jedním z nejtenčích telefonů na světě, ale současně jde také o velmi náchylný telefon k poškození (škrábancům, ohnutí, vlhku). A je to velká škoda.

Nezbývá než doufat, že Apple konečně udělá to, co vždy uměl nejlépe: vybere si na trhu ty nejzajímavější dílčí inovace a jako jediný je složí do jediného produktu. A díky tomu ukáže MacBook Air, který bude nejen tenký a lehký jako Lenovo, ale bude mít i displej přes celé víko jako Dell a samoopravující se povrch jako telefon od LG.

Takový Apple totiž máme rádi.

Jeden myslel na “CES 2015: spousta inovací, které bychom čekali od Applu

  • avatar
    13. 01. 2015 (23:41)
    Trvalý odkaz

    Autor článku používá Macy sice jen od roku 1994, ale pořád je jejich fanda. Prožil si s Applem dobré i hodně špatné časy, kdy by si na něj nikdo nevsadil ani zlámanou grešli. Byly to časy, kdy Apple zanevřel na inovace a zapadl do průměru. A možná proto autora štve, že začíná vidět podobné vzorce v aktuálním chování této firmy.

    To, že Apple miluji přeci automaticky neznamená, že budu nadšeně tleskat ručkama vždy a všude.

    S tou hmotností jsem doufal, že bude z textu znát, že o oné polovině hovořím v přibližné rovině a čtenář toto zjevné zjednodušení u úvahového článku přijme. U recenze či srovnán bych si jej nedovolil ani náznakem. Na základě vaší výtky jsem inkriminovaný odstavec upravil, aby nemohlo k tomuto již dojít. Díky za info, jsme tu pro vás…

Komentáře nejsou povoleny.