Apple Novinky: 1. týden [2015]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě první týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Touch ID lze překonat

kemzoas3p80rgwzwvmisDotykový senzor, který obsahují nově téměř všechna iOS zařízení (kromě iPodů Touch), má sloužit k většímu zabezpečení vašeho zařízení. Díky němu nemusíte zadávat ručně heslo, stačí naskenovat otisk prstu. A to nejen při přihlašování, ale také pro autorizaci plateb.

Vše bylo doposud v pořádku, dokud evropská hackerská skupina The Chaos Computer Club (CCC) Touch ID neobešla. Na keynote v Hamburgu prezentovali jednoduchý postup, kdy se do iPhonu německé ministryně obrany nabourali pomocí fotky s otiskem prstů a aplikace VeriFinger.

Doporučení hackerů je tedy nespoléhat pouze na Touch ID a nastavit si rovněž i silné heslo.

Zdroj

Apple zavede možnost vrácení digitálního zboží

apple-app-store-640x367V rámci Evropské unie platí směrnice, která nařizuje možnost vrátit zboží do 14 dnů od nákupu. Její obdoba se uplatňuje i pro digitální nákupy.

Nově tedy Apple zavádí možnost vrátit plnou výši částky za nakoupený digitální produkt v iTunes Store, iBooks Store a App Store. Pro zrušení objednávky zřejmě není nutné uvádět žádné důvody, alespoň nyní tomu nic nenapovídá.

Jedinou výjimkou jsou dárkové poukazy iTunes Gifts, kde tato možnost chybí. Podle prohlášení se bude Apple zabývat každou žádostí zvlášť.

Zdroj

The Interview na iTunes Store

the interviewThe Interview je film, který vzbudil mnoho humbuku. Jde samozřejmě hlavně o zápletku, kdy se dva mladí Američané vydávají na cestu do Severní Korei, aby zde natočili rozhovor s vůdcem strany Kim Jong-Unem. Samozřejmě dostali úkol od amerických tajných služeb jej při této příležitosti odstranit a tím prokázat dobrou službu celému světu.

Sám film by asi úspěšný tolik nebyl, kdyby distributora Sony nenapadli severokorejští hackeři a kompletně neodstavili servery. Navíc se jim podařilo nabourat na weby společnosti a žádat o stažení filmu. Sony nejprve chtělo distribuci filmu zaříznout, ale ten se dostal postupně na sítě peer to peer (torrent). Nakonec došlo v Severní Korei k několika internetovým blackoutům (což asi místní nepoškodilo, jelikož zde k internetu není běžně přístup), které patrně v rámci odvety způsobily USA.

Sony nakonec povolilo distribuci na streamovací služby a další kanály, včetně iTunes Store USA. Film sice sklidil u kritiky vlažné přijetí, ale díky netradičnímu PR už stihl vydělat několik milionů.

Zdroj

První automatická záplata pro OS X

Screen-Shot-2014-12-23-at-9.08.53-AM-640x160V uplynulých dnech se dočkal Mac OS X dalšího milníku – Apple poprvé využil možnost automatické záplaty. Málokdo z běžných uživatelů ví, že tato funkce v systému vůbec je. Obvykle totiž OS X při aktualizaci komponent informuje a žádá a potvrzení. Avšak tentokrát Apple využil automatické instalace aktualizace bez přičinění uživatele. Důvodem byla kritická chyba v Network Time Protocol (NTP), jež má na starost synchronizaci systémových hodin.

Pokud by útočník tuto chybu zneužil, dokázal by na napadeném počítači bez povolení spouštět skripty. Aktualizace je určena pro OS X Mountain Lion, Mavericks a Yosemite. Pokud se vám ještě nestáhla, neváhejte a záplatujte.

Zdroj