Apple by mohl dát do iPhonu joystick. Kdyby chtěl.

Na plnokrevných herních konzolích najdeme malý joystick, který je ve hrách přirozenější, než dotykové ovládání. A zdá se, že v Applu to ví také.

V tomto článku budeme hovořit o zajímavém pantentu, který Apple získal. Ano, už zase pantent. Ale tento vypadá, na rozdíl od některých jiných, velmi reálně. Na druhé straně si nalejme čistého vína hned v úvodu a připusťme, že ne všechny držené patenty musí Apple nutně využít. Ostatně má jich tolik, že kdyby vyráběl zařízení využívající alespoň polovinu z nich, nepoužívali bychom nic jiného.

Ale vážně. V tomto případě jde ale o patent, který by se skutečně mohl v některém z příštích iOS produktů objevit. Jde o vylepšení současného Home tlačítka, které by mělo být schopno fungovat také jako herní ovladač – joystick.

Myšlenka je v podstatě vlastně jednoduchá: v klidovém stavu půjde o naprosto normální Home tlačítko, jako jej známe doposud. Pokud jej ale stiknete, vyloupne se nahoru a změní se v Joystick – stejně, jako funguje druk pro uchycení poutka na zadní stěně iPodů touch.

Vlevo Home tlačítko v klidové poloze, vpravo v roli joysticku
Vlevo Home tlačítko v klidové poloze, vpravo v roli joysticku

Pro náruživé hráče by šlo jistě o vítaný prvek, především v některých hrách je ovládání fyzickým joystickem přesnější a přirozenější, než používání virtuálních ovládacích prvků na displeji. V jakých hrách? Typicky ve střílečkách z prvního pohledu a umím si představit dobré využití například i u leteckých simulátorů.

Vyvstává tak otázka, v jakém iOS zařízení by se tento systém mohl objevit. Osobně tipuji, že to nebude žádné zařízení se senzorem Touch ID, protože jeho snímací optika přeci jen zabírá poměrně hodně prostoru. Zůstává nám tak zařízení, u které nemá Touch ID senzor příliš smysl a které je ke hraní her přímo určeno. Ano, myslím opravdu na iPod touch.

Tento přehrávač totiž Apple v poslední době promuje především jako ultimátní herní konzoli. A které jiné zařízení, než je ultimátní herní konzole by si zasloužilo herní ovládání? Dávalo by tedy smysl, že by tento patent byl určen právě pro toto zařízení, které na svůj update již nějakou dobu čeká.

Screenshot-114

Dávalo by to smysl také z prodejního hlediska. Jak dostatečně názorně ukázala Nvidia se svou konzolí Nvidia Shield, je na trhu prostor a poptávka po mobilních herních konzolích postavených na klasickém mobilním operačním systému zde je a dokáží se prosadit i proti čistokrevným herním konzolím s uzavřeným systémem.

Protože prodávat iPod touch jako multimediální přehrávač může být cestou do zapomnění, sázka na hry může vyjít.

Zdroj: Patently Apple (via MacRumors)

Jeden myslel na “Apple by mohl dát do iPhonu joystick. Kdyby chtěl.

  • avatar
    20. 01. 2015 (13:23)
    Trvalý odkaz

    No otázkou zůstává jeho robustnost a výdrž. Nerad bych se dočkal toho, že ho po týdnu hraní „uloupnu“.

    Nezavrhoval bych ani použití u dalších iOS zařízení, ostatně prostor pro miniaturizaci je zde pořád :-)

    Hlavní ale jak sem zmínil – nechci „cool“ řešení, chci řešení, které bude zátěžově testováno, abych se nedočkal po pár dnech / týdnech / měsících nemilého překvapení.

Komentáře nejsou povoleny.