Texpad: sázíme text na iPadu [Zkušenosti]

Na mobilním iOS se s rostoucí nabídkou aplikací dá vytvářet už opravdu mnohé. Tentokráte se podíváme na editor textu, který snad až doposud byl doménou klasického počítače. Texpad vám totiž umožní sazbu v LaTeX.

texpad icoMnozí z vás jistě vědí, že kromě typických textových editorů jako jsou Pages a Word existují i specializovaná prostředí pro sazbu textu. Často využívaným zástupcem je jazyk zvaný TeX, respektive jeho varianta LaTeX. Práce s ním trochu připomíná tvorbu webových stránek anebo markdown. Text neformátujete přímo, ale využíváte značek a poté soubor kompilujete, nejčastěji do PDF. A proč vůbec se vůbec zajímat o TeX? Velmi dobře totiž zvládá sazbu rovnic a vzorců. Bývá proto oblíben na přírodovědných oborech při psaní závěrečných prací.

Pro OS X najdeme mnoho různých nástrojů a aplikací. Pro některé však může být překvapení, že TeX aplikace jsou i pro iOS.

Texpad najdete na App Store a už při prvním pohledu vás patrně udiví velikostí. Ano, na aplikaci pro sazbu v jazyce TeX je opravdu nenáročný na prostor. To ovšem díky faktu, že nabízí pouze základní instalaci. Ale není se třeba nijak obávat, vše potřebné lze doinstalovat pomocí integrovaného manažeru balíčků. Z původně malinké aplikace se tak může stát pěkný cvalík zabírající dost místa. Je proto dobré instalovat opravdu pouze nezbytné balíčky. A jedním z prvních bude lokalizace pro české a slovenské fonty.

photo

Samotné prostředí aplikace je minimalistické. Nenajdete zde mnoho rušivých prvků. Ostatně při sazbě stejně nepotřebujete mnoho. Jakmile začnete psát značky, editor okamžitě našeptává. Tím je samotné psaní rychlejší a svižnější. To však není vše. Tvůrci si pro nás připravili jedno překvapení. Jmenuje se Magic Keyboard. Díky ní se posunuje psaní značek na novou úroveň. Skrývá totiž tlačítka nejen pro rychlé operace, ale i nejrůznější symboly a obdobu maker. Práce s touto klávesnicí vyžaduje trochu cviku, než si zvyknete na jednotlivé hmaty a přizpůsobíte si ovládání zcela dle svých představ.

photo (1)

Bohužel Magic Keyboard zatím nepodporuje češtinu. Píši zatím, neboť vývojáři přislíbili lokalizaci i do našeho jazyka v příštím update 1.7, jenž přijde hned začátkem příštího roku. Aby nebylo psaní textů pro nepodporované jazyky tak krkolomné, lze přepnout na standardní klávesnici obohacenou o panel rychlých nástrojů, jež znáte třeba z Pages.photo (2)

Po napsání textu je na řadě kompilace. Stačí zmáčknout ozubené kolečko a … a v případě redakčního iPadu 3 a běžného rozsahu diplomové práce jít na kafe. Procesor staršího tabletu dostal pořádně zabrat. Každopádně u iPadu Air 2 nebude trvat kompilace o moc déle než na Macu. Pakliže se náhodou něco nezdaří, označí inspektor chyb všechny řádky.photo (3)

Aby toho nebylo málo, texpad umí propojení jak na vlastní cloud, tak na dropbox. Můžete tudíž bez problému text rozpracovat na Macu, a poté dále pokračovat na iPadu. Samozřejmě lze směle využívat i vkládání více zdrojových souborů. Kromě TeX zvládá aplikace i klasický markdown. Jako třešnička pak působí jednoduchý úkolovníček.

photo (4)

Ačkoli texpad zdůrazňuje minimalismus, dokáže zastat mnoho práce. Pokud vám nepřekáží malá obrazovka tabletu (nebo telefonu), můžete se směle pustit do sazby v jazyce TeX i na iOS. Aplikace nabízí vše potřebné zabalené v kabátu vhodném pro mobilní zařízení.

texpad qr Aplikace: Texpad

Autor: Valletta Ventures
Hodnocení: 4,5/5Cena: 8,99 €

Klady: minimalismus, propojení na dropbox, manažerů balíčků, zvýrazňování syntaxe, Magic Keyboard
Zápory: Magic Keyboard není v češtině