Tabu Lumen TL800: rozsviťte si barvu [Zkušenosti]

Chytré hodinky, chytré auto, chytrý telefon. Všechno už je zkrátka chytré. Tak proč by nemohla být chytrá také žárovka?

tabu lumen boxSamozřejmě nejde o žárovku, která by si s vámi popovídala nebo vám vyluštila sudoku. Tak daleko ještě opravdu nejsme. Chytrost této žárovky, jako vlastně všech současných chytrých zařízení, spočívá v chytrosti ovládací aplikace ubytované v mobilním telefonu. S ním pak žárovka komunikuje prostřednictvím bezdrátového připojení.

Tím komunikačním médiem je v tomto případě moderní Bluetooth 4.0, které se vyznačuje především nízkými nároky na energii. Na druhou stranu také omezuje množství telefonů, které můžete pro ovládání žárovky použít. V praxi tak musíte mít alespoň iPhone 4S nebo novější, případně iPad mini kterékoli generace, kterýkoli iPad Air nebo klasický iPad nejméně třetí generace. Starší verze telefonů a tabletů od Applu bohužel obsahují starší verzi Bluetooth a se žárovkou si nepopovídají.

LED pod ochranou hliníku

Žárovka používá coby zdroje světla dnes tolik moderní LED diody, které společně dosáhnout na světelnost 400 lumenů. Je osazena klasickým evropským závitem E27, díky čemu ji zašroubujete do jakékoli objímky tohoto typu ve své domácnosti.

tabu lumen

Hned na první pohled si však všimnete masivního hliníkového chladiče kryjícího vnitřní elektroniku, vinou kterého je celá žárovka o několik centimetrů delší, než bývají běžné žárovky. A tuto informaci teď neuvádím coby výtku, naopak na ni upozorňuji pro případ, že byste její použití plánovali například v lampě na nočním stolku – nemusí se do všech vejít. Do těchto menších spotřebičů je však spíše určen sesterský menší model Lumini TL100.

Zapojení žárovky je velmi, ale opravdu velmi snadné. Pokud umíte vyměnit klasickou žárovku, tak umíte i uvést do provozu testovanou žárovku Tabu Lumen. Jednoduše ji zašroubujete do objímky, rozsvítíte a ve svém iPhonu (nebo iPadu) si stáhnete zdarma dostupnou ovládací aplikaci.

lumen_app_03_4 lumen_app_02_4

Ta po svém spuštění automaticky vyhledá všechny chytré žárovky ve vaší domácnosti (tedy přesněji řečeno v dosahu Bluetooth antény telefonu nebo tabletu, v praxi počítejte s pěti až deseti metry v závislosti na rozvržení vašeho interiéru) a vy jejím zvolením předete na stránku ovládání funkcí.

lumen_app_01_4 lumen_app_04_4

Zde se můžete rozhodnout, zda chcete měnit čistě bílé světlo, nebo experimentovat s barvami.

Pokud zůstanete u klasického bílého světla (které není úplně čistě bílé, ale má příjemný nádech do žluté, její teplota je 3000 K), můžete plynule tažením prstem po displeji regulovat jeho jas. V nejjasnější poloze odpovídá její jas 7W úsporné žárovce.

V barevném režimu můžete plynule měnit barevný tón světla, přičemž míchat výslednou barvu je možné z palety šestnácti milionů odstínů. Spíše pro předvádění před návštěvami nebo na párty přijdou vhod předpřipravené efektové módy zahrnující stroboskop i režimy určené pro navození romantické či relaxační atmosféry.

Jenže kde je ta chytrost?

Ano, vím, že jsem hned v úvodu hovořil o chytré žárovky. A ano, máte pravdu, že doposud toho moc chytrého neukázala. V čem tedy ta její chytrost spočívá?

Když pominu možnost spojovat více žárovek v okolí do skupin se společným ovládáním, musím zmínit především schopnost upozornění žárovkou na příchozí hovor, možnost synchronizace barevných efektů s přehrávanou hudbu nebo naprosto skvělá reakce na přítomnost telefonu zapnutím nebo vypnutím.

Lumen_Lyspaere 001

Pokud si tedy v domě na chodbě (nebo například před domem) nainstalujete tyto žárovky se zapnutou funkcí detekce, rozsvítí se vždy, když se přiblížíte s telefonem k domu nebo projdete chodbou. Zkrátka funkční detekce pohybu bez jakéhokoli viditelného detektoru pohybu.

Poslední zajímavou funkcí je chytré buzení, kdy vás žárovka budí postupně se zvyšující intenzitou světla, které má barvu vycházejícího slunce.

Na světlo moderně

Tabu Lumen TL800 je zajímavý doplněk, který může být zajímavým dárkem pro každého hračičku. Někomu se může líbit možnost ovládání barvy, někomu jinému přijde vhod schopnost upozornění barvou na příchozí telefonní hovor. Někomu dalšímu pak učaruje detekce přítomnosti telefonu.

Ale nejvíce si vyhrajete, pokud vás všechny tyto věci zaujaly najednou.

Tabu Lumen TL800

  • vícebarevná LED žárovka ovládaná přes Bluetooth
  • líbilo se: ovládání barevnosti, chytrá detekce přítomnosti, sdružování žárovek do skupiny
  • nelíbilo se: ovládací aplikace příliš krásy nepobrala,
  • cena: 1 499 Kč
  • zapůjčil: Easy Store