iPhone 6 Plus tvoří 41 procent všech velkých telefonů prodaných v USA

Pro označení velkých mobilních telefonů, pohybujících se mezi klasickými telefony a tablety se vžilo označení Phablet. A právě mezi nimi září iPhone 6 Plus.

Jak můžete zjistit z reportu od Kantaru, největší z jablečných telefonů dosáhl na trhu ve Spojených státech úžasného prodejního podílu 41 procent. Data jsou sesbírána za poslední čtvrtletí končící říjnem letošního roku.

Na celém toto čísle je zajímavé, že se Applu podařilo dosáhnout tohoto podílu s jedním jediným modelem telefonu, který se navíc začal prodávat v průběhu sledovaného čtvrtletí. Apple tak totálně ovládl prodeje v této kategorii.

Velmi dobře si vede také iPhone 6, jehož prodeje tvořily 33 % procent všech iOS zařízení prodaných ve sledovaném čtvrtletí. Hned na druhé místě byl iPhone 5s s podílem 26 procent, následovaný iPhonem 5c s velmi zajímavými osmnácti procenty. Větší iPhone 6 Plus se pak na prodeji nových iOS zařízení podílel desíti procenty.

iphone 6 preview poster

Podle průzkumu provedeného mezi jeho uživateli si rovných 58 procent z nich zvolilo iPhone 6 Plus právě kvůli velikosti jeho displeje. Stejný důvod pak uvádí také šedesát procent majitelů menšího iPhonu 6. Jde o velmi zajímavou shodu.

Zdá se tak, že sázka Applu na větší telefony vyšla. Poměrně vysoké prodeje iPhonu 5s působí překvapivě, je však poměrně snadné jejich úspěch rozklíčovat. Spousta uživatelů si jej koupili z obavy, že Apple jej v dohledné době stáhne z prodeje a jeho místo zajmou právě oba větší modely. Tato obava je však lichá, Apple podle všech indicií neopustí osvědčený rozměr stávajícího modelu 5s a připraví v příštím roce jeho aktualizaci. Té bychom se měli dočkat již v první polovině příštího roku.

A jak si v kategorii „phabletů“ vede konkurenční Android? Samsung Galasy S5 dosáhl na prodejní podíl 22 procent, zatímco jeho model S4 na dvanáct procent. Je zajímavé, že podle zprávy Kantaru jen devět procent uživatelů nových iPhonů 6 a 6 Plus přešlo z Androidu. Přiznám se, že jsem očekával o něco vyšší podíl.

Zdroj: Kantar (via Cult of Mac)