Chromebooky ve školách útočí na iPady. A daří se jim.

Notebooky s operačním systémem Chrome OS od Googlu jsou stále více úspěšné nejen mezi uživateli, ale také ve školství. Nakolik ohrožují pozice iPadů?

V zámoří jsou to právě školy, díky kterým se Chromebookům daří více, než ostatním počítačům (a nejen v zámoří, třídy vybavené Chromebooky najdete také na některých školách v Česku). Například ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku se celkem prodalo 1,5 milionu Chromebooků, z toho pak přibližně 75 procent mířilo do školských zařízení (konkrétně šlo o 1,13 milionů počítačů).

Ve stejném období předchozí roku se ve Spojených státech prodalo méně než poloviční množství těchto levných notebooků, konkrétně 628 tisíc kusů.

Co jsou to Chromebooky

Jde o levné notebooky vybavené operačním systémem Chrome OS od Googlu. Ten staví na webových technologiích a jeho srdcem je webový prohlížeč Chrome. Počítač lze rozšiřovat prostřednictvím webových aplikací a nově dokáže spouštět také aplikace určené pro systém Android.

Všechny Chromebooky používají SSD úložiště, díky čemu jsou velmi rychlé a v mnohém připomínají notebooky od Applu: startují za několik vteřin, ze spánku se probouzí okamžitě a moderní modely vydrží na baterii osm až patnáct hodin.

Výhodou Chromebooků je jejich nízká cena: ty nejlevnější koupíte za pět tisíc korun, za cenu pod hranicí deseti korun pak najdete i modely se třináctiplacovou úhlopříčkou a Full HD rozlišením.

Chromebookům jsme se podrobně věnovali v rozsáhlém tématu v SuperApple Magazínu 5/2014, vydání Září-říjen. Dozvíte se v něm mimo jiné, jak mohou Chromebooky naplnit potřeby a návyky uživatele Apple počítačů.

chromebooky sam slepeno

Ovšem tento úspěch Chromebooků ve školství nemusí být pro Google hned důvodem k radosti. „Sledujeme neustálý nárůst prodejů Chromebooků, což je podle našeho názoru velmi zdravé,“ uvedla analytiky skupiny IDC Rajani Singh. „Jenže co se stane, když z nějakého důvodu začnou školy Chromebooky opouštět? Není možné být závislé pouze na jednom, byť dobře fungujícím, odvětví.

Google se na školní prostředí v zaměřuje ve velké míře, daří se mu na akademickou půdu pronikat také díky svým zdarma dostupným webovým nástrojům. Nicméně pokud školství činí celých 75 procent všech prodejů těchto zařízení, jedná se o jisté nebezpečí.

V již zmiňovaném třetím čtvrtletí také ve školství Chromebooky porazily iPady: zatímco do škol zařazených do klasifikace K-12 bylo pořízeno celkem 715 tisíc Chromebooků, iPadů školy nakoupili jen 702 000 kusů.

chromebook

Cena obou zařízení je v tomto případě zhruba srovnatelná, Apple pro školy nabízí speciální edice tabletů za zajímavé ceny. Proč tedy školy dávají přednost Chromebooků? Vítězí především snadnou správou, bezpečností a odolností proti zásahům uživatele a především klávesnicí a tím i snadnější prací s texty.

Jenže Applu to vadit nemusí, protože prodeje iPadů do škol činily pouze dvacet procent všech prodaných tabletů se systémem iOS. Není tak na tomto trhu závislý tolik, co Google.

Zdroje: Computerworld | The Financial Times | Macworld