Apple novinky: 50. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě padesátý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Bývalý manažer Applu půjde do vězení

01Paul Shin Devine, který od roku 2005 pracoval v Applu na pozici manažera pro externí dodavatele, byl pravomocně odsouzen k jednomu roku ve vězení a pokutě 4,5 milionu dolarů. V roce 2010 byl zatčen za podvod, spolčení a úplatky v souhrnné hodnotě 1 milionu dolarů s možným trestem až 20 let ve státní věznici.

Provinil se tím, že vyzradil dodavatelům a obchodním partnerům utajené informace o iPhonech a iPodech výměnou za peníze. Dodavatelé využili těchto informací a snažili se s Applem vyjednat výhodnější podmínky pro budoucí spolupráci.

Zdroj

Audience přišla o experta

02Společnost Audience, která se specializuje na digitální zpracování zvuku spolupracovala s Applem na implementaci unikátní technologie do iPhonu 4 a 4S. Její vedoucí pracovník Dana Massie, jenž již dříve byl součástí pracovního týmu cupertinské společnosti, podepsal novou pracovní smlouvu. Tentokrát se stal SoC audio architektem.

Zatím není zřejmé zda se ve své pozici bude věnovat zpracování audia v nových procesorech řady A, nebo se bude soustředit na zlepšení Siri a její schopnosti rozpoznání jazyka.

Zdroj

Reverend se setkal s Cookem

03V minulém vydání týdenního souhrnu jsme vás informovali o aktivitě reverenda Jessiho Jacksona, který bojuje v USA mimo jiné za rovnoprávné zacházení se zaměstnanci. Otevřeným dopisem vyzval vedení Applu k podpoře jeho iniciativy a v uplynulém týdnu se s Timem Cookem osobně setkal. Výsledkem jejich setkání bylo oficiální vyjádření tiskové mluvčí, ve kterém stojí, že Apple se velice zajímá o lidská práva nejen mezi svými zaměstnanci, ale také v celosvětovém měřítku. Setkání s reverendem bylo velice prospěšné a Apple se na spolupráci těší.

Zdroj

Apple bude vyvíjet v Japonsku

04Jablečná společnost plánuje v budoucnu otevřít obří výzkumné a vývojové centrum v Zemi vycházejícího slunce. Ministerský předseda Shinzō Abe během svého předvolebního proslovu prozradil, že Apple plánuje vybudovat na ostrově největší centrum v Asii. Podrobnosti však neprozradil.

Apple tuto informaci potvrdil oficiálním vyjádřením, ve kterém specifikoval místo výstavby. Tím bude největší přístav země a druhé největší město Yokohama.

Důvodem výstavby takového centra je velká koncentrace specialistů a vývojářů právě v Japonsku a jejich neochota za prací cestovat.

Zdroj

Kanadský soud schválil sledování mobilních zařízení

05Nejvyšší kanadský soud poměrem 4:3 schválil možnost sledování mobilního zařízení policejními složkami bez oprávnění během zajištění pachatele a vyšetřování trestného činu. Vymínil si však podmínky, které musí být pro sledování splněny. Zadržení musí být legální a policie musí mít ke sledování pádný důvod. Pokud se k takovému kroku uchýlí, musí sledování souviset pouze s případem a o veškerých aktivitách je nezbytné vést záznamy.

Soudce Thomas Cromwell prohlásil, že se soud snažil najít rovnováhu mezi potřebou efektivně prosazovat zákon a rovněž respektovat právo na soukromí kanadských občanů. Soudci, kteří hlasovali proti tomuto rozhodnutí vyžadovali, aby policie k takovému sledování vždy měla povolení soudu.

Zdroj

Apple si patentoval flexibilní displej

06U patentového úřadu se objevil nový záznam, ve kterém si jablečná společnost nechala zapsat flexibilní displej. Jedná se nejspíš o podobný displej, jakým budou disponovat Apple Watch. Patent se zaměřuje na využití tohoto typu displeje u dalších zařízení z produktové řady Applu. Jeho předností je deformace pod dotykem prstu. Následně lze snímat tyto změny pomocí speciálních senzorů. Takto ohebný displej může uživatelů rovněž zprostředkovat zpětnou vazbu, v případě zachování „zdeformované“ oblasti po dotyku.

Myslím, že se v budoucích modelech telefonů a tabletů máme na co těšit.

Zdroj