Apple novinky: 48. týden [2014]

Jaké zajímavé události přinesl nejen v jablečném světě čtyřicátý osmý týden letošního roku? Nahlédněte do tradičního přehledu veškerého dění, které by vám nemělo uniknout.

Apple na vzestupu

01aBěhem jednoho týdne pokořila cupertinská společnost hned dva milníky současně.

Prvním bylo dosažení nového cenového maxima na akciovém trhu. Cenné papíry končily v pondělí hodnotou 118,62 dolarů za akcii. Strmý nárůst v posledních měsících ukazuje důvěru akcionářů v nové produkty a blížící se prodeje chytrých hodinek. Za úspěchem rovněž stojí podle analytiků také vedení Tima Cooka.

Druhým milníkem byla úroveň kapitalizace. Ta rostla díky ceně a v úterý překročila hranici 700 miliard dolarů. Za poslední dva týdny vzrostla kapitalizace o 50 miliard. Od počátku letošního roku cena akcií Applu vrostla o 50% a podobný nárůst zaznamenala i kapitalizace.

Apple je v současné době nejhodnotnější společností nechávajíc druhého v pořadí Exxon Mobile daleko za sebou s jeho kapitalizaci 400 miliard.

Analytikové předpokládají, že během posledního čtvrtletí prodá přes 70 milionu iPhonů a velmi pozitivní jsou i ve svých názorech na Apple Pay a chytré hodinky.

Zdroj | Zdroj

Aktivista lobuje za práva pracovníků

02Reverend Jesse Jackson, který v 90. letech dvakrát usiloval o americký prezidentský úřad v současnosti působí jako aktivista v boji za lidská práva. V jeho zájmu jsou rovnocenné pracovní podmínky pro zaměstnance vykonávající doplňkové a podpůrné práce v technologických gigantech. Podle něj není k těmto lidem přistupováno stejně, jako k přímým zaměstnancům. Jedná se hlavně o pracovníky ochranky, zaměstnance kafeterií a řidiče.

Se svou prosbou se písemně obrátil na Tima Cooka, aby pomohl otevřít veřejnou debatu na toto téma a společně prodiskutovali možnou spolupráci.

V případě Applu se jedná o pracovníky bezpečnostní agentury Security Industry Specialists, která zajišťuje v komplexech kontrolu. Agentura sice platí nadprůměrné mzdy, avšak nedodržuje pracovní dobu a často obměňuje své zaměstnance, což snižuje kvalitu pracovního prostředí.

Jackson oceňuje u Applu jeho přístup životnímu prostředí a k právům homosexuálů. Říká, že zajištění rovnocenných podmínek pracovníkům poskytující doplňkové služby je další oblastí, kde může kalifornský gigant ukázat správný směr.

Největší konkurent Google, který využíval služeb stejné bezpečnostní agentury nedávno oznámil, že si najme vlastní hlídače, aby jim mohl dopřát veškeré výhody náležící řádným zaměstnancům.

Zdroj

Čím budeme vyhledávat

03Vyhledávání v Safari bylo vždy pod taktovkou Googlu. Přesněji řečeno byl nastaven jako základní vyhledávač. Jeho změna je samozřejmě možná, ale ruku na srdce, kdo z nás to kdy měnil. V příštím roce jeho dohoda s Applem končí a této příležitosti se snaží využít další dva velcí hráči na poli internetového vyhledávání Microsoft a Yahoo.

Podle zahraničního webu The Information začínají oba vyjednávat s Applem o možné spolupráci. Výše uvedení giganti již poskytují svá data uživatelům iOS. Yahoo informuje o stavu akcií a Bing zase pomáhá hlasové asistence Siri. Kdo však bude v budoucnu tím hlavním hráčem není jasné. Applu šlo vždy o prvotřídní uživatelský zážitek a dle toho bude jistě vybírat i poskytovatele dat pro svůj internetový prohlížeč.

Zdroj

Mobily budou mít čistější záda

04Prezident Obama v uplynulém týdnu stvrdil svým podpisem zákon, který dovoluje výrobcům označovat produkty elektronicky. V praxi to znamená, že se ze zadní strany telefonů odstraní ony nehezké znaky, které iOS zařízení nosila na svých zádech od uvedení prvního iPhone. Od příštího roku se tedy spotřebitelé dočkají ještě čistějšího designu a přesunutí těchto informací do softwarové části zařízení.

Bohužel se schválený zákon neplatí v EU. My si tedy budeme muset na čistější záda svých mobilních přístrojů ještě chvíli počkat.

Zdroj