Apple bojuje proti příliš schopným widgetům třetích stran

Widgety, nová funkce iOS 8 v notifikačním centru, jsou sice skvělou příležitostí pro vývojáře, jak vylepšit aplikace. Jenže Apple jim zrovna volnou ruku při tvoření nenechává.

Jak upozornil web MacRumors, příkladem je například aplikace Drafts, po kterém Apple žádá vymazat tlačítka pro rychlou tvorbu poznámky přímo z notifikačního centra a pro otevření samotné aplikace. Na tento fakt upozornil svými tweety Greg Pierce. Dodává, že tyto požadavky v podstatě zruší téměř všechny užitečné funkce widgetu Drafts.

Drafts 4, která byla poprvé uvedena v říjnu tohoto roku jako update na již existující aplikaci Drafts, je určena k tvoření a úpravě poznámek. Umožňuje uživatelům poznámky dále sdílet na sociální sítě, do kalendáře, emailů nebo zpráv.

Jako mnoho jiných aplikací s widgety, tak i Drafts umožňovala uživatelům otevřít aplikaci přímo přes widget, vytvořit novou poznámku nebo vytvořit poznámku z toho, co máte uloženo v systémové schránce. Tyto funkce šetřily čas v porovnání s předchozí verzí, kde jste nejdříve museli aplikaci otevřít.

draftswidget

Zvláštní však je, že v App Store se nachází množství aplikací (jako například i Evernote), které nabízejí v miniaplikaci stejné nebo velmi podobné funkce, ale Apple po nich zrušení nežádá. Možná je to jen otázka času a možná je to od společnosti opět jen krok vedle. S podobným problémem se setkala i aplikace PCalc, která v miniaplikaci nabízela kompletní kalkulačku. Také tato funkcionalita podle Apple není povolena.

App Extension Guidelines od Apple navrhuje, že widgety oznamovacího centra by měly mít „jednoduché rozhraní“ s „limitovaným počtem interaktivních položek“. Pod tímto pojmem si samozřejmě každý může představit něco jiného, a tak vznikají widgety, které podle Apple nesplňují podmínky a ten je proto následně odmítá schvalovat nebo žádá jejich odstranění. Není to ale z hlediska vývojářů trochu sisyfovská práce?

Proč právě Drafts byla „napadena“ hodnotícím týmem Apple zatím není jasné, ale pokud zmíněné funkce z widgetu této aplikace žádá Apple odstranit, je velmi pravděpodobné, že totéž může postihnout i další aplikace, nabízející stejné možnosti. Jak často používáte widgety vy? Zasáhne vás tato změna, nebo jste stále zvyklí na práci přímo z aplikace?