Proč iPhone 6 nemá safírové sklo i na displeji?

Proč iPhone 6 ani iPhone 6 Plus nemá safírový displej i přesto, že si všichni mysleli, že jej mít bude?

Před více než rokem se Apple obrátil na GT Advanced Technologies, aby společně vyřešili problém rozbitých a poškozených displejů. Než obě společnosti stihli podepsat finální smlouvu, do jejich vztahu se dostaly nečekané komplikace. Apple chtěl totiž původně koupit sklářské pece, ve kterých by mohl safír vyrábět nezávisle, ještě předtím, než se rozhodl namísto vlastní výroby nakupovat safír od GT. To byla ale sázka na špatného koně.

GT nebyl schopen vyrábět safír v takovém počtu, jako Apple potřeboval, a tak se vztahy mezi oběma firmami čím dál více zhoršovaly, až úplně skončily. A není divu. GT například tři dny před podepsáním smlouvy s Apple zvládl vyrobil jen 262 kilogramů safíru, přičemž žádné z těchto sklíček nebylo použitelné.

iphone6-lm-bb-201409

Tento „příběh“ je dalším z těch, které poukazují na moc a nebezpečí spolupráce s Apple. Tim Cook s jeho týmem totiž sázejí na vysokou kvalitu, ale současně tvrdě vyžadují především nízkou cenu. A najít takového partnera není zrovna jednoduché. GT prostě nemohlo pokrýt požadavky Apple, a to ani tehdy, když byla do projektu investována téměř miliarda dolarů.

Apple chtěl s GT spolupracovat i přesto, že se tato firma dostala do finančních problémů. I přesto však GT ohlásil svůj krach po necelých dvou týdnech po uvedení iPhonu 6 – a bez safírového skla. Za bankrot GT se u soudu ze selhání obviňovaly společnosti navzájem, přičemž pravdou je, že za ně mohou stejným dílem.

Safír je kvalitní a pevný materiál, který se na mobilní telefony díky své pevnosti hodí. Jenže příběh s GT však ukazuje, že ani tak bohatá společnosti, jako je Apple, nemá k jeho ovládnutí stále dostatek sil.

Zdroj: The Verge